Crenvurstii cu lapte fierti si afumati „Campofrio cu laptic” reprezinta un produs care insala consumatorul prin inscriptia de pe eticheta „aliment complet”.
crenvursti cu aditivi
Principalul ingredient al produ-sului analizat este carnea dezosata mecanic – MDM, care nu are nici o valoare nutritiva. De fapt, MDM-ul este o pasta fabricata prin amestecarea de resturi de pui si curcan fara valoare economica, uneori scapand printre lamele malaxorului si oase, pene si alte ramasite de pasare pe care nu ati vrea sa le mancati. Mai mult, acest tip de amestec poate fi contaminat microbiologic cu germeni rezistenti la tratament termic, cum este Heliobacter pylori, care este agent al gastritei, ulcerului si al cancerului de stomac. De aceea, copiii in primul rand nu ar trebui sa consume produse care au in compozitie carne dezosata mecanic, mai ales in cantitate atat de mare. Faptul ca producatorul a adaugat in crenvursti „laptic” nu are nici o valoare si nu face decat ca inselatoria sa fie si mai mare. Folosind acest diminutiv, producatorul vrea sa convinga consumatorii ca crenvurstii au ca public-tinta copiii. Mai mult, foloseste si sintagma „aliment complet”, dar nu ne ofera si informatiile nutritionale care ar fi fost necesare pentru a vedea daca este adevarat sau nu.

GRASIMI DE PROASTA CALITATE
Oricum, analizand lista de ingrediente, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca este dezechilibrat nutritional. Cantitatea mare de lipide de proasta calitate este cel mai bun argument pentru sprijinirea acestei afirmatii. De parca nu era suficient ca a folosit carne dezosata mecanic, producatorul adauga si slanina si soric in cantitati destul de mari, astfel incat crenvurstii devin un adevarat pericol pentru sanatatea celor care sufera de boli hepatice si cardiovasculare.
Grasimile folosite sunt amestecate cu aditivi alimentari pentru a le face sa arate ca un „aliment complet”. Trifosfatii si carboximetil celuloza au rolul de a omogeniza compozitia. In ceea ce priveste organismul, acestea nu fac decat sa strice. E451 distruge balanta calciu-fosfor impiedicand fixarea calciului in oase si ducand in timp la aparitia osteoporozei. E466 afecteaza in mod special tractusul gastrointestinal. Conservantul, E250, are un potential cancerigen ridicat.

MULTE CALORII
Tot acest mix de grasimi si aditivi alimentari imprima crenvurstilor o valoare energetica foarte ridicata, de care persoanele supraponderale si obeze trebuie sa tina cont. De asemenea, specialistul ne spune ca produsul nu este recoman-dat femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, ale tractusului intestinal, suferinzilor de guta, alergicilor, diabeticilor, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic.
Persoanele cu intoleranta la lactoza si cu alergie la soia vor testa produsul inainte de a-l consuma.

INGREDIENTE

Carne separata mecanic de pui si curcan – MDM, lapte degresat 20%, slanina, soric, proteina din soia, amidon din cartofi, sare – clorura de sodiu, stabilizatori (trifosfati – E451, carboximetil celuloza – E466), arome, antioxidanti (izoascorbat de sodiu – E301), conservant (nitrit de sodiu – E250).

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here