Antibiotice pe cale de disparitie

Pentru ca o serie de broaste si soparle sunt din ce in ce mai rare din cauza incalzirii globale, medicamentele ce contin extracte din pielea lor nu se mai pot fabrica

Mai multe antibiotice de ultima ora si alte medicamente impotriva cancerului ar putea sa nu mai fie produse deoarece amfibienii din ale caror celule sunt obtinute anumite substante sunt pe cale de disparitie, avertizeaza cercetatorii americani, intr-un studiu lansat la New York. Este vorba despre broaste, tritoni sau salamandre, dar si de celulele unor specii de ursi sau rechini.

Studiul intitulat „Depen-denta sanatatii oamenilor de biodiversitate” a fost lansat de Universitatea Oxford, la intalnirea organizata de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu, si cuprinde lucrarile a peste o suta de experti.

Lucrarea isi propune sa traga un semnal de alarma asupra importantei pe care anumite specii amenintate cu disparitia o reprezinta pentru producerea de noi antibiotice. Totodata, autorii studiului solicita masuri concrete pentru conservarea acestor specii atat de importante pentru stiinta medicala si farmaceutica.

Pielea broastelor este folosita in industria medicala si pentru obtinerea insulinei

Poluarea si caldura ameninta amfibienii

Expertii au descoperit ca celulele provenite de la amfibieni, de la anumite specii de ursi, de la rechini si de la crabii-potcoava ar putea fi folosite in industria farmaceutica pentru obtinerea unor antibiotice care vindeca boli de oase, de rinichi, ulcerul gastric si chiar cancerul.

Problema semnalata de cercetatorii de la Oxford vizeaza insa riscul ca persoanele care sufera de aceste boli sa nu mai poata fi tratate cu aceste medicamente atat timp cat speciile care furnizeaza celulele ne-cesare sunt in pericol de dis-paritie.

„Distrugerea habitatelor in care traiesc si se dez-volta aceste specii, degradarea accentuata a ecosistemelor, exploatarea irationala a acestora de catre om, poluarea si schimbarile climatice au un impact deosebit de grav.

Problema este ca efectele sunt nu numai foarte puternice, dar si persistente, ceea ce inseamna ca, in lipsa unor masuri concrete pentru conservare, stiinta medicala este pe cale sa piarda aceasta comoara pe care o reprezinta biodiversitatea”, a declarat directorul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Achim Steiner, citat de publicatia „Earth Time”.

Broastele, bune pentru afectiuni cardiace

Importanta amfibienilor pentru medicina este argumentata si de statistici. Astfel, autorii studiului spun, de pilda, ca o specie de broaste care se inmulteste prin stomac, descoperita in Australia, in anii 1980, a reprezentat elementul-cheie in descoperirea tratamentelor adecvate prevenirii si tratarii ulcerului.

„Numai in Statele Unite ale Americii sunt 25 milioane de oameni care sufera de aceasta afectiune”, a subliniat unul dintre autorii studiului.

De asemenea, sase mii de amfibieni – broaste, broaste raioase, tritoni si salamandre – ale caror celule sunt utilizate in industria farmaceutica sunt amenintati cu disparitia, spun expertii. Totodata, acestia atrag atentia asupra pericolului in care se afla broasca de Panama, folosita pentru tratamente ce vizeaza contractiile inimii si pentru calmante.

„Anumite specii de broaste supravietuiesc perioade lungi de timp fara ca celulele lor sa fie afectate. Daca stiinta va reusi sa explice acest mecanism, acesta va fi un progres catre o mai buna conservare a organele folosite in transplanturi”, se mai arata in studiu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *