Colectarea selectiva a gunoaielor din judetul Arad se va face cu sprijinul primariilor unor comune.

Proiectul „Colectarea selectiva a deseurilor in partea de nord-vest a judetului Arad”, derulat de Consiliul Local Socodor, in parteneriat cu Consiliul Local Graniceri si Consiliul Local Pilu, va face din acest judet un model de gestionare a deseurilor pentru intreaga tara. Implementarea noului sistem de colectare selectiva va reduce volumul gunoaielor depozitate prin valorificarea celor reciclabile.

Primarul comunei Socodor, Dimitrie Jura, a precizat ca bugetul total al proiectului este de 532.693,24 de euro, din care 479.423,92 euro contributia Uniunii Europene, iar diferenta de 53.269,32 de euro, contributia celor trei comune asociate. „Obiec-tivul general al proiectului vizeaza crearea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor menajere, astfel incat sa se stimuleze colec-tarea selectiva si sa se reduca volumul deseurilor depozitate in cele trei comune: Socodor, Pilu si Graniceri”, a precizat Dimitrie Jura.

„Se va imbunatati calitatea mediului inconjurator”

In vederea atingerii acestui obiectiv sunt prevazute urmatoarele etape in implementarea proiectului: infiin-tarea unui sistem de colec-tare selectiva a deseurilor menajere in comunele Socodor, Graniceri si Pilu, asigu-rarea conditiilor si dotarilor necesare pentru valorificarea eficienta a deseurilor colectate selectiv si transportul deseului mixt, cresterea volumului de deseuri va-lorificate pentru reciclare.

De asemenea, se mai doreste reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile eliminate, prin informarea publicului cu privire la metode simple si eficiente de compostare in gospodarie, selectarea unui amplasament pentru amenaja-rea punctului de valorificare, reducerea impactului ne-gativ datorat gestionarii de–fec-tuoase a deseurilor me-najere asupra populatiei si mediului si crearea de locuri de munca in sectorul tertiar legat de colectarea, transportul si valorificarea deseurilor menajere solide.

Beneficiarii proiectului vor fi cei 6840 de locuitori ai comunelor Socodor, Graniceri si Pilu, cele 35 de institutii publice care functioneaza in aceste comune, precum si cei patru agenti economici care vor prelua deseurile colectate selectiv. „Prin implementarea sis-te-mului de colectare a deseurilor estimam ca va creste nivelul de trai si nivelul de civilizatie al populatiei celor trei comune. De asemenea, se va imbunatati calitatea mediului inconjurator prin scaderea poluarii apelor subterane si de suprafata, a solului si a aerului”, a mai concluzionat primarul din Socodor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here