Un nou studiu norvegian pune sub semnul intrebarii necesitatea de a adauga unele vitamine in alimente, cu scopul de a preveni cancerul sau boli cardiovasculare. Totusi, problema alimentelor fortifiate nu este inca transata.supliment

Potrivit profesorului Marta Ebbing de la Universitatea Bergen, suplimentul de acid folic (vitamina B9) si de vitamina B12 ar putea sa sporeasca riscul cancerului, in special al neoplasmului pulmonar. Aceasta concluzie readuce in discutie imbogatirea numeroaselor alimente care contin aceste vitamine. Se stie ca tari cum ar fi Statele Unite si Canada au pe piata, de zeci de ani, numeroase produse care au in compozitie acid folic adaugat, cu scopul de a reduce riscul unei malformatii de tub neural la fat.

STUDII
Adaugarea acidului folic si a vitaminelor B12 si B6 a facut subiectul a numeroase studii consacrate preventiei in acest mod a bolilor cardiovasculare. Totusi, aceste studii nu au ajuns la o concluzie categorica. Autorii acestor studii au monitorizat loturi de pacienti mai multi ani, pentru a evalua acest risc. Dintre aceste studii, doua aduc probe potrivit carora exista o legatura intre vitaminele adaugate si aparitia unor cancere. Cei 7.000 de suferinzi de o boala coronariana au fost impartiti in mai multe grupe: o grupa care a primit acid folic si vitaminele B6 si B12, o grupa, acid folic si vitamina B 12, o grupa, doar vitamina B6, o grupa, placebo. Cercetatorii au aratat, de asemenea, o crestere cu 21% a riscului de cancer la grupa care a primit acid folic si vitamina B12. Riscul de deces prin cancer ar fi mai mare cu 38%, iar mortalitatea globala – de 18%. In schimb, in privinta vitaminei B6 nu s-a inregistrat nici o contributie in marirea riscului de cancer.

OPINII
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi nuanteaza aceasta problema. Sunt alimente naturale care contin aceste vitamine si care reprezinta cea mai valoroasa sursa. Sunt suplimente naturale de buna calitate care furnizeaza aceste vitamine, administrate doar la recomandarea medicului, in cazul in care alimentele naturale nu acopera necesarul. Si mai sunt alimente fortifiate, in compozitia carora sunt adaugate aceste vitamine si care reprezinta ultima solutie, respectiv cea mai putin agreata de specialisti, pentru a rezolva problema vitaminelor. In Statele Unite a existat o nebunie a fortifierii fainii, care ar putea fi o cauza a cresterii numarului cancerelor.

In privinta gravidelor, solutia ideala pentru asigurarea aportului de acid folic sa fie alimentele naturale si doar la indicatia medicului sa se asocieze si suplimente alimentare.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here