Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani

Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani
Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani

Mineritul aurifer isi trage ultima suflare. Rezervele subterane aflate in exploatare sunt tot mai mici, iar industria ar putea sa dispara complet in cateva decenii, considera expertii Goldman Sachs.

Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani, in vreme ce platina, cuprul si nichelul vor continua sa mai fie extrase pentru inca patru decenii, se arata in raportul citat de Market Watch.

„Combinatia dintre slaba concentratie de depozite metalifere din crusta pamantului si rara descoperire a unor zacaminte cu o calitate superioara a facut ca aceste resurse sa fie insuficiente”, considera Eugene King, expert si analist in mineritul european din partea Goldman Sachs.

„Aurul este folosit ca moneda de schimb de mai bine de 4.000 de ani, de cand egiptenii antici au descoperit ca metalul in cauza nu este doar atragator prin stralucirea lui, ci si prin raritatea sa”, arata King in raportul sau.

Preturi in crestere

Raritatea acestor resurse si convingerea factorilor din piata ca nu vor fi descoperite curand noi zacaminte va influenta cresterea pretului resurselor, mai spune analistul Goldman Sachs.

Cu toate acestea, exploatarea aurului ar putea sa atinga un record de productie pentru anul in curs.

O prognoza Goldcorp emisa anul trecuta indica faptul ca 2015 va reprezenta varful de pana acum in industria extractiva aurifera, conform datelor prezentate vineri de bloigul financiar ZeroHedge.

Conform Goldcorp, productia ar putea inregistra o crestere de aproximativ 20 de procente in cursul ascestui an, reprezentand aproximativ 3,6 milioane de uncii de aur extrase in plus fata de anul precedent.

Nu la fel de optimiste se arata companiile miniere din Mali, al treilea stat exportator de aur din zona Africii sub-sahariene.

Acestea au anuntat la mijlocul lunii acesteia ca productia pe anul in curs se va reduce cu aproximativ o tona.

„Aurul scump nu este un concept nou. Perspectiva in minerit a fost destul de plafonata in ultimii ani, iar alte zacaminte masive nu au mai aparut in numar mare”, arata Peter Grant, analist pentru USAGOLD, unul dintre dealerii cu metale pretioase.

„Daca se atinge acest varf in viitorul apropiat ar fi de asteptat ca acesta sa stabileasca si un pret de referinta pentru anii ce vor urma”, mai spune Grant.

Rosia Montana, rezerva importanta

Cu un proces de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana blocat, Romania pare sa stea pe una din rezervele importante de metal nobil din Europa.

O estimare a Rosia Montana Gold Coropration, compania care revendica dreptul de exploatare al zacamantului, arata ca in subsol s-ar afla 314 tone de minereu auro-argentifer.

In restul Uniunii Europene, primii trei producatori de aur, Finlanda, Suedia si Spania, ating o cantitate comuna de 15 tone de aur extras in fiecare an.

Exploatarea zacamantului de la Rosia Montana ar propulsa Romania pe primul loc in productia de aur din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *