Automobilul electric hibrid pe baza de hidrogen

    Automobilul electric hibrid pe baza de hidrogen

    Autoturismul electric hibrid a fost ‘vedeta’ cercetarii de la Valcea in anul 2012, deoarece functionarea acestuia se bazeaza pe alimentarea cu hidrogen, care produce curent electric si astfel incarca bateria masinii, prin pile de combustie, a declarat directorul Institutului de Criogenie si Separari Izotopice din Ramnicu Valcea, dr. Ioan stefanescu.

    ‘Motorul autoturismului are o putere de 70 KW, lucru care a pus in incurcatura si autoritatile, deoarece, dupa inscrierea sa la RAR nu s-a putut stabili nici un impozit pentru a circula pe drumurile publice, deoarece acest tip de masina nu a fost produs pana acum in Romania, neavand capacitate cilindrica. De asemenea, un alt avantaj este acela ca masina nu produce niciun fel de zgomot, neavand motor clasic, astfel incat cercetatorii valceni care au produs-o se gandesc deja la siguranta pietonilor in trafic si, pentru ca acestia sa auda totusi autoturismul, isi pun problema de a monta un sistem care sa produca zgomot doar pentru avertizare’, a precizat directorul institutului

    Neavand schimbator de viteze, ci doar un computer de bord, autoturismul poate atinge cu usurinta de la zero la 100 de kilometri pe ora in doar 11 secunde.

    Potrivit conducerii institutului, mai sunt insa multi pasi de facut pentru imbunatatirea inventiei, deoarece autonomia autoturismului este inca destul de mica, de numai 200 de kilometri, dupa care masina trebuie sa fie incarcata cu electricitate timp de 8 ore.
    ‘In general aceste autoturisme au autonomie mica de functionare, de aceea nu si-au permis producatorii de autoturisme sa le fabrice pana acum in masa. De asemenea, costul de productie a fost destul de mare, in jur de 900.000 de lei noi. Masinile cu hidrogen exista deja in strainatate, tot la nivel experimental, costurile de exploatare fiind foarte mici. O alta noutate adusa in acest an este ca, pentru prima data in Romania, la ICSI Ramnicu Valcea se produce heliu lichid, folosit, in general la multe echipamente medicale din spitale. Noua unitate de refrigerare a heliului din cadrul institutului are acum o putere marita si va permite realizarea de noi experimente, putand crea conditii de lucru similare celor necesare pentru reactoarele de fuziune’, a mai spus prof. dr. Stefanescu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *