Comisia Europeana a aprobat prima terapie care corecteaza erorile genetice

0
489
Comisia Europeană a aprobat prima terapie care corectează erorile genetice
Comisia Europeana a aprobat prima terapie care corecteaza erorile genetice

Glybera este tratamentul menit sa identifice si sa indrepte erorile care ar putea exista in codul genetic al unei persoane. Este vorba despre un tratament care se adreseaza cu precadere unei boli rare ce face ca organismul sa nu poata digera optim grasimile. In organismul celor cu astfel de erori genetice, grasimea se acumuleaza in sange, ducand la dureri abdominale si inflamatii ale pancreasului (pancreatita) care ajung sa ameninte insasi viata bolnavului. Singura sansa de supravietuire o reprezinta o dieta extrem de saraca in grasime, bazata pe alimente alese cu grija sub supravegherea medicilor.

Glybera are ca scop modificarea codului genetic prin eliminarea erorilor din anumite celule ale corpului omenesc. Tratamentul se foloseste de un virus care infecteaza celulele bolnave si le inlocuieste cu o copie functionala si sanatoasa a acestora. Producatorii spun ca tratamentul va fi disponibil incepand de anul viitor. Anterior dezvoltarii acestui tratament, in cadrul testelor, pacientii cu astfel de erori in codul genetic s-au imbolnavit de leucemie, iar in cadrul unui studiu amplu realizat in SUA, un copil a decedat in ciuda eforturilor medicilor.
Terapia, pusa la punct de UniQure, ar putea fi folosita pentru cei grav bolnavi inca de la sfarsitul lui 2012. Ea urmeaza sa fie aprobata si in SUA si Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.