Bacteria rezistenta la antibiotice e o bomba cu efect intarziat, spun specialistii

O bomba cu efect intarziat. Asa au descris specialistii in boli infectioase NDM-1, enzima care se ataseaza de alte bacterii, pe care le face rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. Bacteria a fost identificata prima data in 2008 la un pacient suedez care fusese tratat in India.

Reuniti la o conferinta la Boston, 12.000 de oameni de stiinta au avertizat lumea medicala de pericolul pe care il reprezinta enzima, care se transmite in mediul spitalicesc. Pentru a evita raspandirea enzimei in toate spitalele din lume, medicii francezi au afirmat ca este urgenta insitutirea unui sistem de supraveghere internationala si testarea cat mai multor pacienti, itr-un numar cat mai mare de tari.

Pana acum cele mai multe cazuri de infectare cu NDM-1 au fost semnalate in spitalele din India, Pakistan si Bangladesh. Iar primul caz, in afara acestor tari, a aparut in Marea Britanie. Dupa Europa, bacteria mutanta rezistenta la majoritatea antibioticelor, s-a raspandit in Statele Unite si Australia. ,,Super bacteria” a fost descoperita la oameni care au calatorit in India si Pakistan pentru a face operatii estetice, tratamente de cancer si transplanturi.

Expertii au avertizat ca NDM-1 are un potential alarmant sa se raspandeasca si sa se diversifice. Medicii spun ca la ora actuala doar doua antibiotice functioneaza impotriva bacteriei si ca aceasta situatie ar putea sa nu fie depasita prea curand. Chiar daca oamenii de stiinta ar incepe imediat sa lucreze la noi antibiotice, acestea nu vor fi disponibile in viitorul apropiat, poate chiar in urmatorii 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *