Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale.

Aceste tribunale speciale le permit investitorilor straini sa dea in judecata guvernele pentru decizii care le afecteaza investitia, inclusiv pentru politici adoptate in interes public, cum ar fi interzicerea energiei nucleare sau reglementari de mediu mai stricte. Prin ICS, investitorii se vor putea adresa direct tribunalelor de investitii internationale, ingnorand instantele nationale. Acest lucru, ar putea reprezenta o incalcare a legislatiei UE, care da intaietate curtilor de justitie nationale.

Avocatul pe probleme comerciale Laurens Ankersmit de la ClientEarth a spus:Sistemul de Justitie pentru Investitori din cadrul CETA este in sfarsit in drum spre Luxembourg si acum este la latitudinea Curtii Europene de Justitie sa decida daca este compatibil cu sistemul juridic european.

Reglementarile privind investitiile internationale nu trebuie sa submineze autoritatea propriilor noastre curti de justitie si tribunale. Avand in vedere ca reglementarile UE protejeaza  aceasta autoritate, exista serioase indoieli ca sistemul din CETA poate supravietui analizei amanuntite a CEJ. Daca CEJ ne da dreptate, ar fi o victorie uriasa pentru principiul statului de drept si pentru judecatorii din intreaga Europa.”

Decizia vine ca urmare a angajamentului Belgiei de a clarifica legalitatea ICS. Acest angajament a fost convenit in urma solicitarii guvernului Valoniei si a altor patru guverne regionale din Belgia. Expertii juridici europeni au avertizat ca tribunalul de investitii prevazut in CETA ar submina autonomia sistemului juridic al UE si in consecinta nu este compatibil cu Tratatele Europene. [2]

Paul de Clerck, coordonator de program pentru Justitie Economica in cadrul organizatiei Friends of the Earth Europe, afirma: „Acordurile comerciale care le permit investitorilor sa mearga la tribunale speciale si sa inlature tribunalele normale nu sunt acceptabile. Salutam faptul ca acum Curtea Europeana de Justitie va decide cu privire la legalitatea Sistemului Tribunalelor de Investitii. Daca decide ca acest sistem contravine legislatiei europene, acesta va fi sfarsitul CETA asa cum este acum.

CEJ a emis in luna mai o opinie, conform careia acordurile comerciale dintre UE si alte tari trebuie aprobate de toate statele membre.

Curtea a afirmat clar ca solutionarea disputelor dintre investitor si stat afecteaza autoritatea tribunalelor nationale, dar din opinia respectiva nu reiesea daca acest sistem este sau nu legal conform legislatiei UE, pentru ca acest lucru nu intra in sfera de analiza a cazului respectiv. Solicitarea Belgiei va clarifica acum acest aspect juridic.

Analiza [3] realizata de ClientEarth arata ca reglementarile privind investitiile din acordurile comerciale ar putea incalca legislatia UE, deoarece afecteaza autoritatea curtilor de justitie din intreaga Uniune Europeana.

Este de asteptat ca dosarul solicitarii sa fie depus la Curtea Europeana in cateva zile.

Pentru mai multe informatii: Dr. Laurens Ankersmit, Avocat / Jurist, Comert & Mediu, tel: +32 (0) 2 808 4321, e-mail: [email protected], ClientEarth – Bruxelles

[1] Acordul economic si comercial cuprinzator (in engleza Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA ) este un acord de liber schimb intre Canada si Uniunea Europeana. http://campanie.de-clic.ro/stop-CETA

[2] https://www.de-clic.ro/stiri/profesori-drept-CETA-TTIP-ISDS

[3] https://www.documents.clientearth.org/library/download-info/legality-of-investor-state-dispute-settlement-under-eu-law/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *