Acoperisul vegetal, o solutie la inaltime impotriva caniculei

Gradinile ornamentale situate la inaltime, pe acoperisuri tip terasa a cladirilor isi au originea in antichitate, perioada romana din secolul al 7-lea i.Hr. Faimoasele Gradini suspendate ale Babilonului reprezinta primele acoperisuri verzi consemnate in istorie. Locuintele primitive utilizau plante locale, usor adaptabile, asezate peste un invelis format din coaja de mesteacan sau scanduri de pin acoperite cu un strat subtire de lut, tehnica des intalnita in Scandinavia, Turcia si Iran.

Mai tarziu, acoperisurile vegetale au reprezentat un element comun pentru stilurile vernaculare ale cladirilor construite, in nordul Europei, insa doar pana la inceputul anului 1900, cand disponibilitatea crescuta de materiale sintetice, ieftine si cu intretinere redusa a dus la cresterea interesului fata de utilizarea acestora.

Spre sfarsitul secolului al 19-lea s-a remarcat din nou interesul in acoperisurile verzi cu precadere in Germania, unde erau utilizate pentru proprietatile lor anti-imflamabile, fiind promovate si dezvoltate in continuare in prima parte a secolului 20 de catre arhitecti renumiti, precum Le Corbusier, Walter Gropius si Frank Lloyd Wright.

In Romania, in ultimii ani a crescut interesul pentru astfel de proiecte, in paralel cu dezvoltarea sectorului de constructii ecologice mai performante si cu impact mai redus de mediu. Printre pionieri se numara firme de arhitectura precum Craft House din Bucuresti, care in ultimii 7 ani au promovat intens conceptul in majoritatea proiectelor din portofoliu, firme specializate de consultanta si executie precum Simacek, din Cluj Napoca, Arta Gradinilor sau Green City Proiect specializati pe amenajari peisagere sustenabile de tip xeriscaping.


@Craft House – Central District Cuza 99, Bucuresti

Dintre proiectele imobiliare cele mai relevante in acest sens demne de mentionat sunt proiectele Studium Green din Cluj Napoca, pionier in domeniu, care in 2012 a instalat primul perete vegetal pe un bloc de locuinte de 10 etaje, Studium Green Campus, iar in 2017 a finalizat prima  terasa verde suspendata de 800 mp, circulabila, cu acces liber pentru locatari si lift panoramic din sticla, din care poate fi admirata panorama orasului, in proiectul Venus.  


@Studium Green – Terasa suspendata amplasata in proiectul Venus, Cluj

Dintre proiectele construite in mediul rural, Popasul Verde din Sangeorz Bai, o locuinta-pensiune construita din baloti de paie si lut, ofera experienta unui apus de soare fascinant, de pe acoperisul verde extensiv, circulabil.

@Popasul Verde – Acoperis verde extensiv – Sangeorz Bai, Bistrita Nasaud

La randul lor, producatorii de materiale de constructii s-au adaptat si ei tendintelor si astfel ofertele au devenit dintre cele mai variate incluzand sisteme integrate, complete pentru instalare facila si accesibila in ceea ce priveste costurile. Dintre acestea, sistemul Ubanscape oferit de Knauf este un sistem complet, cu greutate redusa, format dintr-o membrana anti-radacina, un sistem de drenaj cu sau fara tampon, un substrat unic patentat de vata minerala bazaltica si stratul de vegetatie.

@Knauf Insulation Romania – Sistem Urbanscape

Beneficiile acoperisurilor de tip terasa inierbata in mediul urban  

Unul dintre cele mai importante beneficii este reducerea efectului de insula urbana de caldura prin reflectia razelor UV si pastrarea unei temperaturi constante la nivelul teraselor. Impactul pozitiv se poate observa si asupra comunitatii din proximitatea proiectului, nu doar a locatarilor. O monitorizare recenta arata ca atunci cand temperatura aerului este de 32C, temperatura acoperisului vegetal este de 32C, in timp ce temperatura acoperisului conventional, astfaltat, a unei alte cladirii din vecinatate este de 71C.

Terasele inierbate contribuie la inmultirea suprafetelor inverzite din oras, dar si la reducerea nivelului de particule de praf din aer si reoxigenarea aerului.  De asemenea, in unele cazuri, in conditii de amenajere specifica, aceste spatii verzi pot sustine recrerea de habitate si cresterea biodiversitatii.

Benefiile tehnice includ evitarea suprasolicitarii retelei de canalizare; reducerea debitului scurgerilor din apele pluviale; protectia cladirii impotriva degradarilor din cauze atmosferice, vant, precipitatii, radiatii solare.

De asemenea, beneficiile specifice pentru ocupanti si proprietari sunt: imbunatatirea confortului in interiorul cladirii prin  imbunatatirea izolatiei termice si a izolatiei fonice; reducerea consumului de energie necesar pentru incalzirea si racirea cladirii; imbunatatirea sanatatii ocupantilor prin expunerea la un aer mai curat, natura si plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *