Beneficiile alimentatiei bio

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Piata produselor alimentare ecologice incepe sa se dezvolte timid si in Romania, tot mai multe persoane preferand o alimentatie care sa asigure efecte benefice asupra sanatatii.
alimentatie bio
Specialistii europeni afirma ca tara noastra dispune de un potential considerabil pentru productia de alimente organice, datorita climei favorabile si fortei de munca ieftine.

Cu toate acestea, produsele ecologice romanesti raman putine, intrucat producatorii nu reusesc sa obtina certificarea europeana pentru ele.

De aceea, majoritatea alimentelor ecologice din Romania sunt importate din tari precum Austria sau Germania. Cele mai vandute produse bio sunt laptele, ouale, iaurturile, fructele, legumele, dar si mezelurile.

Unul dintre impedimentele pe care le-ar putea impiedica dezvoltarea pietei acestui gen de produse il reprezinta preturile mai mari decat cele ale produselor nonorganice.

Gustul si parfumul alimentelor naturale, dar si siguranta unei sanatati de fier sunt atuurile produselor organice, atat de apreciate in statele Uniunii Europene

De-a lungul vremii, roadele pamantului au fost supuse unor tratamente chimice. Realizand ce a pierdut, omul modern revine la „dragostea dintai”: produsele bio.
produse organice
Constientizarea oamenilor ca intr-o tara atat de poluata se mai pot reintoarce la natura pura, consumand produse bio, este foarte importanta.

„Romanii incep sa aiba grija din ce in ce mai mult de sanatatea lor si a copiilor lor. Produsele bio reprezinta o alternativa sigura pentru cei ce isi doresc o alimentatie cu efect benefic asupra sanatatii.

In SUA si in Canada, pentru aceste alimente este folosit termenul -organic-, in Europa sunt folositi termenii de -natural- sau -bio-organic-, iar in Romania se utilizeaza termenul -ecologic-, fiindca termenul de -natural- s-a degradat, nereprezentand in niciun caz un produs bio”, a declarat Florina Onetiu, PR manager „Bio Markt”.

„Ce se produce bio la noi merge la export”

Specialistii europeni spun ca tara noastra are o capacitate foarte mare de a produce cantitati insemnate de alimente organice, datorita climatului favorabil si fortei de munca ieftina.

„Din pacate, cam tot ce se produce bio la noi merge la export. Produse finite romanesti ecologice care exista sunt putine, deoarece producatorii nu reusesc sa-si certifice roadele pamantului”, a spus PR manager „Life Care Corp.” si „BIO Markt”, Florina Onetiu.

Ea a adaugat ca 99% din produsele bio comercializate sunt importate, pentru ca doar asa are garantia calitatii, respectand totodata legislatia europeana referitoare la produsele organice. „De altfel, Life Care Corp este prima companie romaneasca importatoare de produse bio-organice”, a mai spus Florina Onetiu.

In magazinul din Timisoara, legumele si fructele, toate bio, sunt aduse din Austria

Cele mai cautate alimente organice

Printre produsele comercializate in reteaua de francize Bio Markt sunt legumele, fructele, carnea, mezelurile, laptele si produse lactate, dar si painea, ouale si sucurile.

„Toate produsele distribuite in acest moment sunt importate in conditii de exclusivitate de la producatori din Germania si din Austria. Deocamdata, din Romania comercializam doar foarte putine produse, cum ar fi painea si ouale. Dar si alimentele din import au cautare. Cele mai vandute alimente bio sunt laptele, ouale, iaurturile, fructele si legumele, dar si mezelurile”, a precizat Florina Onetiu.

Ea spune ca aceste produse sunt mult mai gustoase decat cele non-organice. De aceea, in Europa, majoritatea maestrilor bucatari prefera sa gateasca folosind alimente bio.

In magazinul specializat pe produse bio, deschis anul trecut in Timisoara, o paine costa 4,99 lei si este adusa din Ungaria.

Acest produs este adus congelat, coacerea painii facandu-se in magazin. Produsul de panificatie este pastrat in cuptoare speciale. Un kilogram de rosii ajunge la 10,99 lei, iar laptele de vaca se vinde cu 4,99 lei. Zaharul costa 5,99 lei, o sticla de un litru cu suc de pere ecologic costa 8,99 lei, iar portocalele se vand cu 7,99 lei.

Pe rafturile supermarketurilor au aparut produse alimentare suta la suta ecologice

Meniuri in bio-hoteluri
bio hoteluri
Peste 50 de hoteluri si pensiuni din Austria, Germania, Elvetia, Italia, Franta, Spania si Irlanda ofera turistilor meniuri ecologice.

Aceste unitati de cazare au cel putin un meniu vegetarian si un meniu integral.

In meniu trebuie sa se regaseasca minimum cinci vinuri din struguri organici si un sortiment de bere.

Atat prosoapele, cat si lenjeriile de pat sunt din bumbac organic.

Detergentii folositi la curatenie sunt de asemenea ecologici.

Eco-reguli

Produsele bio nu au suferit tratamente chimice si sunt obtinute din plante ale caror seminte sunt nemodificate genetic.

In productia de alimente conservate bio se folosesc conservanti naturali, obtinuti pe cale ecologica.

Terenurile pe care cresc plantele nu au fost tratate cu ingrasaminte chimice.

La prelucrarea recoltei nu se foloseste vreun procedeu chimic.

Produsele finite nu au conservanti chimici.

Aceste alimente asigura un nivel nutritional echilibrat, asigura necesarul de substante hranitoare si de vitamine.

Termenul de garantie in cazul produselor conservate natural este de multe ori mai mic, dar nu afecteaza consumatorul in niciun fel.

Pentru agricultura eco perioada de pregatire a pamantului ce urmeaza sa fie cultivat este de 2-3 ani.

Intr-un magazin de specialitate, clientii pot gusta produsele alimentare organice in fiecare zi

Eticheta, cartea de vizita a produsului ecologic

„Studiile si cercetarile referitoare de consumul de alimente bio au inceput in urma cu treizeci de ani in tarile Europei de Vest, de unde a si crescut piata bio. In urma acestor studii s-a dovedit foarte clar ca, prin consumul de produse bio, pe termen lung, se reduc nenumarate riscuri de aparitie a unor boli, chiar si al cancerul”, a spus Florina Onetiu.

Industrie de nisa

„Partenerii nostri germani ne-au impartasit experienta lor globala despre faptul ca un consumator de produse bio este unul special: interesat de sanatate, cu un grad de inteligenta si de cultura ridicat, dar si foarte fidel, odata ce testeaza si este multumit.

Nu ne imbatam cu apa rece: industria bio este inca o industrie de nisa si va trece ceva timp pana cand Romania va avea o legislatie care sa diferentieze produsele autentice bio de celelalte. Pana atunci recomandam consumatorilor sa caute pe eticheta simboluri ale BDIH sau EcoCert, institutii europene de certificare Bio”, a declarat Milan Menghesi, Network Manager „Life Care Corp”.

Painea bio-organica, „made in Hungary”, este tinuta in cuptoare speciale

100% organic

Primele produsele bio certificate au fost comercializate de compania-mama Life Care Corp., apoi a aparut proiectul BIO Markt, primul supermarket exclusiv bio-organic din tara noastra, deschis la Timisoara. Certificarile europene pentru produsele bio sunt reprezentate prin semne grafice menite sa asigure consumatorul de calitatea 100% bio a produsului.

Si la Carrefour Baneasa se gasesc produse bio. „Carrefour vine in sprijinul consumatorilor cu sortimente variate de produse bio. De la dulciuri si sosuri pentru mancare, la bauturi si gemuri, toate 100% organice”, a declarat marketing manager al hipermarketului Carrefour Romania, Andreea Mihai.

4,99 de lei costa o paine suta la suta ecologica, adusa din Ungaria.

Deocamdata, din Romania comercializam doar foarte putine produse, cum ar fi painea si ouale
Florina Onetiu, PR manager „Bio Markt”

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *