Investitii la Sf. Gheorghe

PLAJELE VIRGINE – Unde Dunarea se varsa in mare
sfantu gheorghe

Una dintre plajele speciale din Romania, cea a micului sat de pescari Sfantu Gheorghe, din Delta Dunarii, este si ea vizata de investitii imobiliare. Deocamdata, rezista.

Plaja de la Sfantu este aparte pentru ca acolo intr-adevar poti sa vezi cum Dunarea se varsa in Marea Neagra. Acest lucru era posibil si la Sulina pina cind s-au realizat investitii in infranstructura pentru intretinerea canalui navigabil Sulina. Bara Sulina a rapit turistilor bucuria de a vedea cum unul dintre cele mai importante fluvii ale continentului isi gaseste izbavirea in mare. Spectacolul e cu adevarat fascinant. Dupa mii de kilometri de curenti, viltori si alte fenomene naturale, Dunarea ajunge la Sf. Gheorghe intr-un calm desavirsit. Este zona nivelului marii, zona linistita, fara furtuni sau intemperii. De aici fluviul nu mai curge, ci doar se confunda cu marea, iar dintr-un singur punct de pe plaja se vad ambele ape. Nimeni nu poate spune unde se termina una si unde incepe cealalta. Apa? Dulce-sarata si pe Dunare, si in mare. Plaja? Incintatoare. Nisipul de pe tarm este filtrat de Dunare, astfel ca este extrem de fin.

SATUL. Micul sat prafuit si ars de soare nici nu mai conteaza in fata acestui paradis de ape. E locul ideal daca vrei un concediu in care sa te bronzezi, dar nu tii sa fii vazut la terase de fite, daca vrei o vacanta in care o zi sa lenevesti pe plaja virgina aproape pustie, a doua zi sa te plimbi cu salupa pe canale. Satul isi asteapta in tacere turistii, amatori de mare, de pescuit sau pur si simplu de liniste. Vin cu miile, in fiecare an, cei mai multi in perioada festivalului de film. Din pacate, nu sunt civilizati si isi bat joc de plaja virgina a satului. Munti de gunoaie zac nestrinse, cosurile de gunoi nu fac fata deseurilor lasate de turisti, iar autoritatile par depasite de situatie. S-au incercat investitii, dar nici una nu a reusit sa dea rezultate. Satul nu are nici in momentul de fata groapa de gunoi ecologica, la standarde europene sau vreo alta posibilitate de a colecta gunoiul si de a recicla deseurile. De altfel, nicaieri in Rezervatie nu exista un sistem care sa functioneze corespunzator, desi investitii s-au mai facut pe ici, pe colo.

MULTI BANI. La Sfantu, autoritatile pregatesc ceva. Proiectul, incadrat la categoria “Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre”, face parte din Programul anual de marketing si promovare turistica, program prin care Autoritatea Nationala pentru Turism s-a angajat sa suporte cheltuielile cu pregatirea documentatiei tehnice, in vederea optimizarii accesului la fondurile structurale pe domeniu, la momentul la care acestea vor deveni disponibile. Proiectul care vizeaza amenajarea plajei din Sfantu Gheorghe, in valoare aproximativa de 800.000 de euro, nu este dorit de autoritatile locale. La Sfantu Gheorghe, autoritatile doresc o plaja salbatica, drept pentru care exista inca rezerve daca proiectul va fi inaintat sau nu.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente