Hora – Tableta care se crede ciocolata

Pentru ca un produs sa faca parte din categoria ciocolatelor trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Tableta Hora este doar un fals care pune in pericol sanatatea.
tableta de ciocolata
Ciocolata amaruie Hora are in compozitie: „zahar, grasimi vegetale hidrogenate, pudra de cacao, emulgatori – lecitina din soia
(E 322), poliglicerol poliricinoleat (E 476), aroma – vanilina. Poate contine: urme de stafide, (GB)”. De aici rezulta ca nu are nimic in comun cu ciocolata de calitate, produsul fiind un amestec de zahar si margarina.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie „tableta fina de cacao” ca facind parte din categoria produselor zaharoase cu un continut de pudra de cacao neprecizat cantitativ. Mentionam ca adevarata ciocolata contine minimim 70% cacao, unt de cacao si in nici un caz nu contine inlocuitor, grasimi vegetale hidrogenate (margarina). Acestea sint extrem de periculoase pentru sanatate, mai ales pentru functiile hepatice si pentru sistemul cardiovascular. Desi nu beneficiaza de eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza) si de grasimi artificiale nocive. Densitatea energetica este foarte ridicata, peste 400 kcal/100 de grame produs, ceea ce reprezinta o cincime din necesarul zilnic de calorii. Aroma folosita pentru produs este artificiala. De asemenea, in compozitie intra si un aditiv periculos, E 476 poliglicerol poliricinoleat. Pina acum acesta nu a fost evaluat suficient din punct de vedere toxicologic. Totusi, studiile care s-au efectuat pina in prezent au aratat ca impiedica buna functionare a ficatului si a rinichilor.

CONCLUZII. In urma analizei ingredientelor, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza. De asemenea, nu este recomandat nici suferinzilor de maladii hepato-renale sau celor cu boli cardiovasculare.
Cei care sufera de hipertensiune, de dislipidemie si cei cu sindrom metabolic si status proinflamator sistemic vor evita ciocolata analizata. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs.

Precizari
Rubrica „Ce bem, ce mincam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele pe care acestea le au asupra sanatatii si organismului nostru si in ce masura acestea ne pot dauna activitatii desfasurate de noi zilnic.
Cititorii nostri isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail a departamentului nostru, [email protected].
Daca va intereseaza sa aflati care sint caracteristicile unui produs, indiferent daca este bautura sau aliment, puteti expedia pe adresa redactiei noastre (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucu-resti) eticheta produsului respectiv pentru a fi „analizata” de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale care sint preluate de pe eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *