Armata americana finanteaza proiecte energetice ecologice

SUA vor recupera intarzierea implicarii in lupta cu incalzirea globala prin adaptarea eco-tehnologiilor militare la nevoile societatii

pentagon
Seful cercetarii militare de la Pentagon, Alan Shaffer, a declarat ca, in 2025, un sfert din resursele energetice utilizate de armata SUA vor fi regenerabile.

Criticata pentru slaba implicare in lupta cu incalzirea globala, administratia americana primeste un ajutor substantial din partea fortelor militare proprii, care dezvolta proiecte de cercetare in domeniul energiei solare si al celei eoliene.

Orientarea spre sursele regenerabile de energie este apreciata ca un moment important de schimbare in cadrul US Army, comparabil cu cel al integrarii militarilor de culoare sau cu adoptarea internetului. Masura a fost luata pentru a contracara criza combustibililor fosili, in conditiile in care doar departamentul apararii consuma 1,5% din totalul energetic al SUA.

Soldati in slujba naturii

“Din moment ce armata porneste pe calea protejarii mediului, fiecare soldat american se va afla in slujba naturii”, a spus Alan Shaffer. El a mai precizat ca nu este posibil sa ai eficienta in operatiunile militare reducand consumurile energetice si ca singura cale de a depasi criza energetica este aceea de a gasi surse alternative regenerabile.

Soarele si vantul, aliatii armatei

Armata SUA are in functiune surse eco-energetice, mai ales in zone izolate. Astfel, baza militara aflata in Golful Guantanamo este alimentata de centrale eoliene si geotermale.

De asemenea, in noiembrie 2007, la baza aeriana de la Nellis, de langa Las Vegas, in California, a fost deschisa, printr-un parteneriat public-privat, cea mai mare centrala solara din SUA.

“Eco-tehnologiile puse la punct de cercetatorii militari pot deveni produse adiacente scopurilor armatei, cu aplicatii benefice in societate”, a precizat colonelul John Sppiler de la Fortul Irvin din California.

Dupa trei ani, costuri energetice mai mari cu trei miliarde de dolari

Fiecare crestere cu 10 dolari a barilului de petrol atrage marirea cheltuielor militare ale SUA cu 1,3 miliarde de dolari.

Cel mai mare pret la petrol a fost in iulie a.c., de 147 de dolari pe baril.

Alan Shaffer a precizat ca, in cativa ani, US Army isi va reduce consumul energetic cu 10-20%.

Costurile cu energia ale armatei americane au ajuns la 14 miliarde anual, fata de 11 miliarde in 2005.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente