Bicaz Chei: Record de fonduri europene pentru dezvoltare rurala!

250 de miliarde de dolari pentru monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabil? ale ONU
Bicaz Chei: Record de fonduri europene pentru dezvoltare rurala!
Bicaz Chei: Record de fonduri europene pentru dezvoltare rurala!

Investitii de aproape 6 milioane euro, finalizate ori in derulare

Ieri, Caravana APDRP ”Zece proiecte de succes” a ajuns in comuna Bicaz Chei. Nu intamplator, ci cu un scop anume programat. Intre cele zece proiecte nemtene de succes, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Neamt a selectat si proiectul de la Bicaz Chei. Un model de bune practici pentru potentialii beneficiari de fonduri europene, in perioada 2014-2020. Un proiect in valoare de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Vorbim aici de realizarea a 3 obiective investitionale mari, finalizate si date deja in folosinta.

Pentru ca, in materie de fonduri europene, primarul Gheorghe Oniga are obtinuta finantarea pentru inca 4 proiecte. Unul de 1,5 milioane euro pentru asfaltarea unui drum comunal. Altul, de aceeasi valoare, vizeaza corectarea unui torent montan. Alte doua sunt proiecte de valori mai mici, la care finantarea s-a obtinut prin GAL “Ceahlau”, banii europeni fiind alocati pentru realizarea unui teren de sport si celalalt pentru “cumintirea” unui alt torent montan. Vorbim de finantari sigure, o mare parte din banii europeni fiind alocata.

Caravana a venit in vizita la unul din cele “Zece proiecte de succes”, dar s-a vorbit mult si despre celelalte 4 proiecte europene aflate acum in derulare. S-a discutat pe indelete despre modul cum a decurs derularea proiectului, s-au pus foarte multe intrebari, dupa care au fost vizitate cele 3 obiective investitionale filinalizate. Obiective cu “mult suflet” in ele, nu simple constructii…La After School, cadrele voluntare ne-au intampinat cu multa amabilitate si caldura, asa cum fac zi de zi, cand prescolarii si scolarii vin aici pentru diverse activitati. Vorbim de copii ce provin din familii dezavorizate. La noul Camin cultural, activitatea era in toi. Profesoara Cristina Marin repeta de zor cu trupa sa de artisti, elevi din comuna Bicaz Chei. Pe drum, doar ploaia ce nu mai contenea si stratul gros de zapada depus pe crestestele muntilor au facut ca traficul rutier sa se mai “rarefieze”, precum aerul rece, de iarna.

Chiar daca vremea i-a fost potrivnica, primarul Gheorghe Oniga s-a dovedit a fi o gazda foarte primitoare. Nici nu se putea altfel, avea si cu ce se “fali”! A atins recordul in atragerea fondurilor europene alocate dezvoltarii rurale. La activ are 5 proiecte europene, in valoare totala de aproape 6 milioane euro. Unele implementate, alte in derulare ori in faza de proiect. Despre asta ne-a vorbit dupa ce i-am trecut “pragul” cominitatii pe care foarte bine o “pastoreste”!

*Lumea este multumita, apreciaza investitiile realizate

Primarul Gheorghe Oniga era vadit emotionat. Dar si foarte multumit sufleteste. Avea si de ce! Si-a intampinat oaspetii cu caldura, dupa care s-a pus pe “poveste”: “Ma bucur ca a fost selectat proiectul de la Bicaz Chei, unul din cele pe care le avem acum in derulare. Fondurile europene alocate pentru proiectul integrat in valoare de 2,5 milioane euro le-am folosit pentru asflatrea unui drum comunal pe o lungime de 4 km, reabilitarea si dotarea caminului cultural si realizarea centrului de zi pentru copii, tip after school. Toate investitiile au fost realizate la timp si de buna calitate, nu am avut probleme pe parcurs. Suntem multumiti si noi, cei care am muncit la implementarea proiectului. Impactul major este asupra populatiei. Toata lumea este multumita, apreciaza investitiile respective. In continuare, asteptam finantari de acest gen. Mai avem in derulare proiecte europene. Ma refer la asflatarea unui drum forestier, este in termen, se lucreaza acum. Avem un constructor bun, suntem multumiti de lucrarile pe care face acum in teren.” Primarul Gheorghe Oniga ne-a vorbit de o buna colaborare dintre primarie si celelalte institutiile implicate in realizarea acestor investitii. N-a fost blocat, nu i-au pus “betein roate” cand trebuia sa obtina avizele si autorizatiile necesare implementarii proiectului.

* A fost greu, dar nu imposibil!

Nici n-a terminat bine cateva investitiile de amploare, pe altele le are in lucru, ca primarul Gheorghe Oniga deja a si “pus ochii” pe viitoarele finantari europene: “Astept cu nerabdare si alte programe. Sunt pregatit, am proiecte deja intocmite. Sunt curios sa aflu care vor fi modalitatile de accesare a fondurilor europene. Sper ca voi avea norocul ca proiectele de la Bocaz Chei sa fie eligibile la finantare.”

Edilul de Bicaz Chei a dovedit ca nu-i din fire egoist, ca se gandeste si la agentii privati, persoanele fizice si mai cu seama tinerii, sa poata beneficia de fonduri europene. “Deja am discutat cu multi potentiali beneficiari, oamenii interesati de proiectele europene. Majoritatea sunt tineri care s-au legat de comuna, vor sa faca ceva in comunitatea de bastina. Noi ii sprijinim, menirea noastra e sa le reprezentam si sa le aparam interesele. Dar nu-i suficient doar atat! Trebuie altfel gandita finantarea destinata lor. Marea problema e partea de cofinantare, e vorba de foarte multi bani. Asta ii face sa renunte.”

Apoi, in discutie s-a pus culoarea politica a primarilor, de care depinde eligibilitatea proiectelor, alocarea banilor europeni in comunitatile rurale. Si nu numai.

Edilul de Bicaz Chei a tinut sa ne convinga ca nu-i chiar asa. Ca argument, a fost folosit cazul sau: “Din anul 2000 eu sunt primar PSD. Eu nu am simtit ca banii europeni se dau pe criterii politice. Daca ai proiectul bun, obtii punctajul necesar, nu are nimeni ce sa-ti faca. Din punctul acesta de vedere nu am de ce sa ma plang. Bineateles, am avut si eu mai multe proiecte, nu toate au intrat la finantare. Am avut si proiecte neeligibile ori eligibile la finantare, dar fara banii de finantare. Am avut tot felul de astel de situatii, in cei 16 ani de cand sunt primar. Dar asta nu insemana ca am dat vina neaparat pe cineva. Asta e comptitia, atunci cand sunt proiecte multe si bani putini. A fost greu, dar nu imposibil,” a concluzionat primarul Gheorghe Oniga.

Dupa care a avut o remarca, o recomandare: “Ar fie de dorit, consider normal a fi, sa se faca redirijarea fondurilor europene spre masurile care au fost implementate cu succes. Finantarile sa fie orientate spre masuri cu un puternic impact social.”

Are perfecta dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *