Doina Pana: Incercam sa oferim plati directe din fonduri europene pentru padurile din ariile protejate

Doina Pana: Incercam sa oferim plati directe din fonduri europene pentru padurile din ariile protejate
Doina Pana: Incercam sa oferim plati directe din fonduri europene pentru padurile din ariile protejate

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, a declarat vineri, la Bistrita, in cadrul unei dezbateri pe teme de mediu, ca primariile care detin paduri in ariile protejate ar putea beneficia de sume din fonduri europene pe exercitiul bugetar 2014-2020.

Precizarea a venit ca urmare a interventiei avute de primarul comunei Rodna din judetul Bistrita-Nasaud, Alexandru Nascan, comuna care are peste 1.200 hectare in Parcul National Muntii Rodnei.

“Este o problema care vreau sa stiti ca ma preocupa in mod deosebit, este o problema nedreapta. (…) E nedrept fata de proprietarii care au aceste paduri in arii protejate. Va dau o veste partial buna. Conform dreptului romanesc, dumneavoastra aveati dreptul la compensatii, intre 80 si 200 de euro pe hectar, in functie de tipul de padure s.a.m.d. Conform dreptului comunitar, unitatile teritorial-administrative nu se incadreaza in acest drept. Dreptul comunitar, stiti foarte bine, ca bate dreptul national. La ora actuala, impreuna cu Asociatia Proprietarilor de Paduri, cu domnul ministru Constantin am judecat impreuna ca, asa cum vin plati directe prin APIA, sa existe o cota care sa insemne plati directe pentru padurile protejate, pentru exercitiul bugetar 2014-2020”, a spus Doina Pana.

21 de primarii din judetele Bistrita-Nasaud si Maramures detin suprafete in Parcul National Muntii Rodnei, care se intinde pe o suprafata de 47.000 de hectare, edilii incercand de mai multi ani sa obtina compensatiile prevazute de legislatia romaneasca.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri a fost prezent vineri la o intalnire a Comisiei pentru mediu din Camera Deputatilor cu primari si reprezentanti ai institutiilor publice din judetul Bistrita-Nasaud, unde s-au discutat probleme legate de legea pajistilor. La sedinta au fost prezenti noua membri ai comisiei, printre care si presedintele acesteia, Carmen Moldovan, precum si senatorul PSD Mircea Geoana.

Dupa dezbaterea de la Bistrita, deputatii din Comisia de mediu vor participa la o actiune de plantare de puieti la Sangeorz-Bai si vor vizita o microhidrocentrala din comuna Sant si o pepiniera din comuna Lunca Ilvei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente