Plantare de perdele forestiere de salcam in judetul Neamt

0
614
Plantare de perdele forestiere de salcâm
Plantare de perdele forestiere de salcam
Plantare de perdele forestiere de salcam

Presedintele Culita Tarata si primarul Cristinel Gheorghiu si-au dat mana pentru stabilizarea zonelor afectate de eroziunea solului, la Farcasa

Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Culita Tarata, a participat la plantarea de salcami in comuna Farcasa, joi, 10 aprilie a.c. Terenul pe care au fost plantati cei 3.000 de puieti, numit de localnici Podireiul Popii, se afla la marginea satului resedinta de comuna, undeva deasupra scolii, si este grav afectat de fenomene de eroziune a solului, iar rolul perdelei forestiere nou infiintate este de a consolida si stabiliza respectiva zona.

Anti-eroziune

“Invitatia de a participa la infintarea perdelei forestiere apartine domnului primar de Farcasa, care, iata, in calitate de primar, dar si de tehnician silvic, a gasit de cuviinta sa solicite puieti de salcami. In aceasta zona in care, vedeti, eroziunea este la ea acasa, cred ca este binevenita aceasta actiune. Faptul ca a mobilizat si elevii de la scoala si cetatenii din comuna care beneficiaza de ajutor social, iar acestia au raspuns in numar mare este un semn bun, iar rezultatele se vor vedea.

Vom veni si in toamna sa vedem cum a evoluat aceasta plantatie, pentru ca in primul an trebuie intretinuta cu doua prasile si udari”, a precizat presedintele CJ Neamt, Culita Tarata.

Pe viitor, pepeniera

“Primavara aceasta au fost facute plantari de salcami la Valeni, Dulcesti, Doljesti, Bozieni, Roznov, Zanesti. Vom merge in continuare la Borca si la Piatra Neamt, unde au fost dati 10.000 sau 15.000 de puieti. Mai avem o rezerva de 5.000 sau 6.000 de salcami, din care 3.000 sunt deja pentru transa a doua de la Farcasa. Dar, daca trebuie sa mai aducem, mai aducem. V-am spus ca si noi i-am primit cu titlu gratuit si ii dam tot cu titlu gratuit. Consiliul Judetean a suportat numai transportul. Iata ca am ajuns la 500.000-600.000 de puieti care au fost plantati numai in primavara aceasta si recomand tuturor celor care vor sa faca treaba cu adevarat pe aceasta directie sa ne solicite salcami. Sunt alaturi de ei si trebuie sa infiintam aceste perdele de protectie in fiecare an. Iar visul meu, vis care se va transforma in realitate, este ca in toamna acestui an sa infiintam o pepiniera, dupa ce vom gasi posibilitatea sa achizitionam sau sa inchiriem, sa arendam, sa concesionam 10 hectare de teren, astfel incat in fiecare an, cei care vin dupa noi sa poata planta, sa se poata da puieti de salcam, cu titlu gratuit, tuturor localitatilor din judet. Si veti vedea, poate copiii nostri vor fi in masura sa aprecieze ceea ce facem”, a mai declarat presedintele Tarata.

Pentru natura si educatie

“Puietii de salcam sunt furnizati de catre Consiliul Judetean si am vrut sa vada si domnul presedinte ca, intr-adevar, acestia ajung acolo unde trebuie si este necesar.

Am primit un numar de 3.000 de puieti. Astazi am demarat actiunea pentru ca in aceasta saptamana se desfasoara si Scoala Altfel si au putut participa si elevii de la scoala. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa continuam plantarile inca in trei locuri”, a declarat primarul de Farcasa, Cristinel Gheorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.