Bihor: Zece activisti oradeni vor promova un proiect de lege impotriva fracturarii hidraulice

Bihor: Zece activisti oradeni vor promova un proiect de lege impotriva fracturarii hidraulice
Bihor: Zece activisti oradeni vor promova un proiect de lege impotriva fracturarii hidraulice

Zece activisti oradeni pentru protectia mediului s-au constituit intr-un comitet de initiativa pentru a promova un proiect de lege, cu un singur articol, privind interzicerea folosirii in Romania a metodei fracturarii hidraulice combinata cu forajul pe orizontala la exploatarea gazelor neconventionale.

‘Aceasta initiativa este pornita ca o revolta. Forta noastra e ca nu implicam clasa politica. Vom lucra cu voluntari si organizatiile locale din zonele afectate’, a explicat, in conferinta de presa, inginerul constructor Cornel-Laurentiu Eustatiu. El a precizat, alaturi de Elena Mircescu, presedinta Ecotop, ca pentru ca o astfel de initiativa sa se materializeze sunt necesare 100.000 de semnaturi la nivel national.

Comitetul de initiativa a fost autentificat la notar si a demarat procedurile legale pentru inregistrarea unei initiative legislative. Acest lucru s-a facut in baza articolului 74 din Constitutia Romaniei, care prevede faptul ca initiativa legislativa poate apartine si unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, cu precizarea ca ‘cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative’.

Inginerul constructor Cornel-Laurentiu Eustatiu a precizat ca, in prezent, se lucreaza la expunerea de motive, saptamana viitoare, comitetul urmand sa se reuneasca sa analizeze argumentatia fiecarui membru din comitet. Expunerea va fi depusa la Consiliul Legislativ din cadrul Parlamentului. Apoi, in 30 de zile de la emiterea avizului Consiliului Legislativ, propunerea legislativa se publica in Monitorul Oficial. Din acest moment, Comitetul de initiativa trebuie sa adune 100.000 de semnaturi.

‘Listele cu semnaturi vor fi verificate de catre primarii, apoi depuse la Senatul Romaniei. Vom posta tabele pe care oamenii le vor putea descarca de pe site-ul Ecotop, apoi dupa ce le vor completa ni le vor putea trimite prin posta’, a mai mentionat Eustatiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *