Biodiversitatea mediului la Braila

Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene
Biodiversitatea mediului la Braila
Biodiversitatea mediului la Braila

Din raportul de activitate al APM Braila pe anul 2012 reiese ca in judetul nostru sunt 24 de arii naturale protejate, cu urmatoarele categorii: * 3 de interes national (PNBMB – Insula Mica), rezervatiile naturale Jirlau-Visani si Padurea Camnita * 2 arii judetene si locale: Rezervatia Naturala Viisoara si Popina Blasova – monument al naturii * 18 arii de interes comunitar (situri Natura 2000), din care: * 9 situri de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania, si situate in zona lacurilor (inclusiv cele sarate) si raurilor din judetul Braila * 9 arii de protectie speciala avifaunistica, in general in aceleasi zone. S-au intreprins 25 de actiuni de verificare in ariile naturale protejate sau in vecinatatea acestora, pentru: * urmarirea starii de conservare a populatiilor si habitatelor pentru ariile protejate * supravegherea autoritatilor responsabile (administratori/custozi, detinatori/administratori de terenuri) cu privire la masurile pe care le aplica in vederea conservarii naturii * verificarea suprapunerii terenurilor cultivate cu porumb OMG pe suprafete de arii protejate * asigurarea asistentei in luarea deciziilor in vederea emiterii avizelor/acordurilor/autorizatiilor de mediu, pentru planurile/proiectele/activitatile din vecinatatea sau in interiorul ariilor naturale protejate. La ce concluzii/masuri s-a ajuns in aceste cazuri, nu se spune. Mai ales ca au fost atatea discutii despre “practicile” unor locuitori riverani in PNBM; prezenta (pentru vanat masiv) a italienilor, braconaj, atitudinea turistilor si existenta unor mari fonduri de vanatoare private in proximitatea PNBM, etc.

Raportul APM mentioneaza elaborarea unor masuri minime de conservare pentru 4 arii protejate de interes comunitar care nu au custozi si care nu depasesc limitele de competenta ale agentiei. Si, lucru foarte important: APM Braila are statut de partener in proiectul finantat prin POS Mediu “Managementul capitalului natural din Balta Mica a Brailei prin abordare integrata, evaluare si constientizare, implementat de Administratia PNBMB”. Sa vedem cum se va proceda odata cu trecerea PNBMB la Consiliul Judetean, si nu stim daca in acest sens a avut loc si o consultare a APM. Cum, interesant ar fi fost de stiut daca APM a participat la Consiliile Stiintifice la PNBMB, si cu ce contributie (efect).
Alte activitati

* APM a emis 3 autorizatii pentru recoltarea de plante alimentare si medicinale din flora salbatica in scopul comercializarii pe piata interna de catre persoane fizice (insa acest comert este practicat pe o scara mult mai larga) * o autorizatie la o persoana fizica in vederea recoltarii de plante medicinale si fructe de padure * 2 autorizatii pentru activitatea de vanatoare * participarea in comisia de constatare a pagubelor produse de speciile de interes cinegetic culturilor agricole si silvice, ca urmare a sesizarilor privind pagubele produse de porcii mistreti culturilor de porumb. Pe cate hectare, nu se spune… * in cadrul actiunii de supraveghere a starii de conservare a speciilor de animale detinute in captivitate, colectarea trimestriala a informatiilor privind Parcul Zoologic Braila a fost urmata de verificarea lor in teren (Asa, da!) * de foarte mare interes public, dar si pentru imbunatatirea calitatii mediului, sunt si spatiile verzi. Sens in care s-au verificat documentatiile urbanistice pentru care au avut loc proceduri in derulare si au fost identificate (prin punctele de vedere emise!) neconformitatile fata de lege si s-au colectat date (!) de la primarii, in legatura cu spatiile verzi. Nu se “emite” nici o concluzie, dar cine vrea sa vada (pe teren!) care este situatia spatiilor verzi are ce vedea (in contrast total cu ce spun hartiile; si la fel la taierea/plantarea de arbori). Iar apropo de copacii taiati, APM doar ia cunostinta despre ce ii transmite primaria. Ceea ce nu este in regula. Dar asa zice la lege… (Va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *