Perele cu pesticide au ajuns la comercializare

Beneficiile nebanuite ale perelor
Perele cu pesticide au ajuns la comercializare
Perele cu pesticide au ajuns la comercializare

Daniel Constantin: Perele turcesti cu continut mare de pesticide au ajuns la comercializare pentru ca un angajat al ANSVSA a permis acest lucru

Perele cu continut mare de pesticide, provenite din Turcia, au ajuns la comercializare pentru ca un angajat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/ a permis acest lucru, desi exista un certificat ce mentiona aceste depasiri ale valorilor de pesticide, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, cazul este unul de frauda, fiind declansata o ancheta.

„Pe zona de legume/fructe, vreau sa accentuez ca tot acest control a inceput din toamna anului trecut, atunci cand in grapefruit-urile importate din Turcia a fost depistata o cantitate mai mare de pesticide decat limita admisa. Am continuat controalele. De 3 – 4 luni avem controale mult mai amanuntite la frontiera sau la punctele de destinatie a tuturor intrarilor in tara.

Le vom face si in continuare. Nu s-au mai descoperit din luna noiembrie si pana acum doua saptamani, cand a fost cazul cu perele importate din Turcia. Acolo a fost un caz de frauda, pentru ca cineva din Autoritatea Sanitara Veterinara – cu toate ca exista un certificat care spunea ca exista acea cantitate mai mare de pesticide – a permis comercializarea acelor produse. Exista deja o ancheta la politie in acest sens”, a spus Constantin.

Aproape 10 tone de legume si fructe provenite din Turcia, la care s-au constatat depasiri ale valorilor de pesticide, au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari la inceputul lunii februarie si au fost distruse in mare parte, a informat, pe 6 martie, ANSVSA.

Potrivit sursei citate, un transport de 3.342 kilograme de pere din Turcia a fost depistat in data de 7 februarie 2013, avand un buletin de analiza emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depasiri ale valorii pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. In urma acestui rezultat, a fost declansata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje /SRAAF/, iar produsele au fost sechestrate in vederea trimiterii spre distrugere.

In cele din urma, inspectorii ANSVSA au constatat ca, de fapt, fusese distrusa doar cantitatea de 2.977 kilograme, diferenta de 365 kilograme fiind trimisa spre comercializare.

Unitatea de depozitare a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 6.000 lei, fiind anuntata si Politia, in timp ce trimiterea spre comercializare a perelor din respectivul transport va face obiectul unei cercetari judiciare.

ANSVSA mentioneaza, totodata, ca in data de 9 februarie 2013, in urma verificarilor, inspectorii au depistat un transport de 6.100 kg de ardei capia rosu, insotit de un buletin de analiza emis de catre laboratorul EuroLab Bulgaria, care arata depasiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat.

Autoritatea a declansat alerta prin SRAAF si a luat masura distrugerii intregii cantitati de produs.

La sfarsitul lunii noiembrie 2012, conducerea ANVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel national, pentru legumele si fructele provenite cu origine Turcia.

Decizia a fost luata in urma unor repetate constatari ale depasirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. O alta masura necesara aplicata a fost aceea de prelevare a probelor din legumele si fructele din Turcia in vama sau la depozitul de destinatie, cu interdictia de a comercializa aceste produse pana la sosirea buletinului de analiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *