Braconierii de pe Valea Muntelui au primit avertisment!
Braconierii de pe Valea Muntelui au primit avertisment!
Braconierii de pe Valea Muntelui au primit avertisment!
Braconierii de pe Valea Muntelui au primit avertisment!

Sentinta data ieri in procesul in care fostul sef de post de la Tasca si alti 11 inculpati au fost judecati pentru asociere cu scopul de a bracona si nerespectarea regimului armelor si munitiei este avertismentul. Instanta a pus punct astfel procesului care a inceput in ianuarie 2013, dupa ce Parchetul Neamt i-a trimis in judecata pe cei 12 inculpati. Potrivit procurorilor, Gheorghe Bobu (44 de ani), fost sef al Postului de Politie Tasca, a fost acuzat ca in anii 2007 – 2009 a cooptat padurari de la Ocolul Silvic Bicaz si localnici din Tasca si Bicazu Ardelean impreuna cu care ar fi organizat partide ilegale de vanatoare de porci mistreti, capriori, ursi. Ceilalti acuzati sunt Ioan Dobos (51 de ani) din Tasca, Ghiorghe Borfalau (60 de ani) din Bicaz – padurar la Ocolul Silvic Bicaz, Piser Gheorghe Tepes (46 de ani) din Bicazu Ardelean – detinator de gater, Viorel Handaric (39 de ani) din Bicazu Ardelean – salariat la Pastravaria Romsilva, Vasile Ciubotaru (47 de ani) din Tasca, fara ocupatie, Vasile Dobos (37 de ani), Alexandru Dobos (47 de ani) si Stefan Daniel Budaca (37 de ani), Traian Crusitu (63 de ani) – acestia din Tasca, postasul Gheorghe Suciu (47 de ani) din Bicazu Ardelean, precum si Nicolae Babata (53 de ani) din Tasca.

Pana la finalul procesului, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Neamt nu s-a mai constituit parte civila.

Urmarirea penala a inceput in anul 2009, dupa ce Ilie Grama, un om de afaceri din zona, a reclamat modul in care fostul sef de post din Tasca isi facea datoria. In actul de inculpare se arata ca Ilie Grama, care avea o societate de exploatarea si comercializarea materialului lemnos in Tasca, a “cotizat” timp de vreo doi ani cu lemne, pe care le ducea direct acasa politistului Gheorghe Bobu, care apoi era indulgent fata de patron. Dupa ce patronul a refuzat “trocul”, politistul si subalternii au inceput sa-l amendeze pe Ilie Grama pentru nereguli inventate, pentru care acesta a deschis procese.

Dupa reclamatia impotriva politistului, anchetatorii i-au monitorizat activitatea. Asa a iesit la iveala cum seful Postului de Politie Tasca organiza, impreuna cu prietenii lui, partide ilegale de vanatoare pana in padurile de la Bicazu Ardelean si nu ierta nici un animal care-i iesea in cale. Din rechizitoriu reiese cum inculpatii vorbeau codificat la telefon, folosind cuvintele “doroftei” daca era vorba de porc mistret, “agregat” sau “piese importante” daca era urs sau caprior. La mijlocul lunii aprilie 2009, anchetatorii au dispus efectuarea mai multor perchezitii acasa la suspecti, iar seful de post Gheorghe Bobu si-a avertizat prietenii, telefonic, ca urmeaza sa descinda politistii si procurorii. Anchetatorii au gasit atunci mai multe arme de vanatoare, munitie, lunete, binocluri, harpoane metalice, dar si blanuri de mistret, carne de caprior si mistret. La socrul politistului Gheorghe Bobu s-a gasit un trofeu de cerb pentru care nu exista document de provenienta. Toate armele gasite la perchezitii au fost confiscate, suspectii fiind membri AJVPS Neamt si avand autorizatii pentru pusti.

In actul de inculpare se mai arata ca “inclinatia” pentru vanatoare a politistului Gheorghe Bobu era cunoscuta pe toata Valea Muntelui, nu doar la Tasca, ci si la Tarcau si la Bicazu Ardelean. La audieri, nici unul dintre inculpati nu a recunoscut acuzatiile si au refuzat sa dea declaratii.

Sentinta de ieri nu este definitiva, putand fi atacata de parchet.

Cristina IORDACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here