Bucuresti: Romania si raspunsul la provocarea climatica

Bucureşti: România şi răspunsul la provocarea climatică
Bucuresti: Romania si raspunsul la provocarea climatica
Bucuresti: Romania si raspunsul la provocarea climatica

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat la Conferinta „Romania si raspunsul la provocarea climatica: strategia operationala si planul de actiune climatic” organizata in cadrul proiectului OPERA-CLIMA, Operationalizarea strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020.

„Strategia operationala si planul national de actiune, pe care le pregatim in acest an, trebuie sa ne ofere instrumente de actiune realista, supla, precisa si eficienta. Trebuie sa ne permita accesarea cu succes a fondurilor europene 2014–2020, din care minim 20% trebuie folosite in proiecte si actiuni relevante climatic. Vorbind de schimbari climatice ne referim, practic, la tot: la industrie, la energie, la dezvoltare urbana si rurala, la agricultura si silvicultura, la ape si transporturi.(…) Tintele UE sub Cadrul 2030 – 40% reducere de emisii, 27% crestere eficienta energetica, 30% pondere energii regenerabile in totalul consumului de energie – ne obliga sa actionam concertat, in UE si in Romania. Aici pot ajuta strategia, dar si planul de actiune. Ele vor fi construite printr-un dialog substantial, in saptamanile si lunile ce urmeaza”, a subliniat, in deschiderea conferintei, ministrul.

Alaturi de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, la eveniment au participat experti internationali din Franta si Marea Britanie, expertii internationali ai Bancii Mondiale implicati in proiect, in domeniul climatic si al modelarii macroeconomice precum si reprezentanti ai ministerelor, ai institutelor de cercetare, ai societatii civile si ai mediului academic.

O prezenta speciala a fost Anil Markandya, expert in economia resurselor, membru al celui mai important for stiintific global in domeniul schimbarilor climatice (International Panel on Climate Change) si laureat al premiului Nobel pentru pace in anul 2007, ca autor al raportului de evaluare globala privind impactul schimbarilor climatice.

La evenimentul prilejuit de lansarea procesului de pregatire a strategiei nationale operationalizate a Romaniei si a planului de actiune in domeniul schimbarilor climatice au fost prezentate si experiente ale altor tari in pregatirea strategiilor nationale climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *