Bufnitele, in pericol

Penele si ghearele de bufnita sunt accesorii apreciate in confectionarea palariilor

Ecologistii au identificat un nou factor care pune in pericol existenta anumitor specii de animale: practicarea ritualurilor magice, in care parti din corpurile unor pasari sau mamifere sunt folosite pentru prepararea potiunilor „vrajite”.

In lumea antica, bufnita era simbolul intelepciunii, insotitoarea si emblema zeitei Pallas Athena. Regele Arthur a putut vedea lumea invizibila gratie bufnitei sale si tot aceasta pasare pazea palatul Minotaurului si i-a salvat viata tanarului Gingis Han. Dar cine le va salva, astazi, pe bufnite de la disparitia cu care le ameninta vrajitorii? Fundatia World Wildlife a avertizat, recent, asupra scaderii considerabile a numarului de bufnite care traiesc in padurile Indiei. Simpaticele zburatoare nocturne sunt vanate de vrajitorii locali, care le folosesc penele, oasele, carnea si intestinele in diferite ritualuri magice. Disparitia lor din aceasta regiune ar putea avea consecinte dramatice asupra ecosistemului: bufnitele sunt principalul factor de control al inmultirii rozatoarelor, intrucat un exemplar omoara inre 5 si 20 de soareci, sobolani sau popandai, intr-o singura noapte. Extinctia bufnitelor in India sau reducerea numarului lor pana la un nivel critic ar determina inmultirea paroxistica a rozatoarelor ceea ce ar avea influente negative asupra ecosistemului: reducerea suprafetei junglei, deteriorarea culturilor agricole si, nu in ultimul rand, aparitia unor boli raspandite de soareci si sobolani.

In ciuda faptului ca Legea pentru Ocrotirea Naturii din India interzice vanarea bufnitelor, aceste rapitoare pot fi cumparate cu usurinta „la negru”. Indienii le asociaza cu sufletele mortilor si, chiar daca le este frica de pasarile vii, cele moarte sunt considerate „ghizi spre Lumea de Dincolo”. Bufnitele sunt folosite si ca momeli pentru rapitorii mari, iar anumite parti ale corpului constituie „ingrediente” in medicina populara indiana. Mai mult, penele si ghearele de bufnita sunt accesorii apreciate in confectionarea palariilor. Credinte similare se intalnesc si in alte tari din Asia Centrala, unde localnicii sustin ca penele de bufnita apara copiii si animalele de influentele malefice, dar si in unele zone din Africa, in care aceste zburatoare sunt considerate simbol al Raului. Rapitoarele nocturne nu sunt singurele animale amenintate de ritualurile magice. Exista retete de potiuni si infuzii „vrajite”, care includ sange de liliac sau sobolan, blana de pisica sau organele interne ale diferitelor animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *