Joi, 9 decembrie, se incheie Conferinta de la Cancun, din Mexic, pe tema schimbarilor climatice si a mobilizarii impotriva efectului de sera. Ambitiile actualei reuniuni au fost insa mai modeste decat la cele precedente, motiv pentru care nici asteptarile opiniei publice nu sunt foarte mari.
Summit-ul de la Copenhaga, din decembrie 2009 a fost un esec rasunator, pentru ca toata lumea astepta un gest concret de la sefii de stat si de guvern de pe planeta, pentru limitarea poluarii. Cum la actualul summit de la Cancun stacheta a fost mai joasa, nu este exclus ca pana la urma ea sa fie declarata un succes.
Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon ii implora aproape, cu cateva zile in urma, pe liderii aflati la reuniune sa faca un efort, pentru a ajunge la un acord chiar si foarte modest, numai sa reprezinte o baza de actiune comuna impotriva poluarii, impotriva despaduririlor si a altor asemenea acte irationale, prin care omul distruge sistematic mediul inconjurator.
Cand vine vorba de principii, toata lumea este insa de acord si anume ca trebuie facut ceva. Tarile bogate si tarile sarace au totusi viziuni diferite despre eforturile care ar urma sa le revina. In principiu, exista deja o lista pe care figureaza 40 de tari dezvoltate, care polueaza foarte mult si care ar trebui sa dea tonul prin masuri concrete. Or, exact la acest capitol intervin divergentele, pe motive extrem de numeroase : economice, morale, istorice. De ce sa facem noi cele mai mari eforturi, spun tarile occidentale, cand China si India nu fac mai nimic ? De ce sa facem noi sacrificii, tari recent intrate pe calea dezvoltarii, cand tarile bogate au poluat timp de ani de zile fara scrupule ?, spun de partea lor, India si China.
Impasul planeaza de la inceput asupra discutiilor de la Cancun, incepute pe 29 noiembrie si absolut nimeni nu asteapta un miracol de la aceasta noua runda de convorbiri internationale pe un subiect esential : sanatatea planetei.