Caldura naste supermarmote

Verile tot mai lungi si mai fierbinti au condus la „transformarea” marmotelor. Potrivit unui studiu recent, facut de cercetatorii de la Imperial College din Londra, rozatoarele asemanatoare veveritelor ies mai repede din hibernare si, pana cand intra din nou in aceasta perioada, au mai mult timp la dispozitie sa se reproduca, dar si sa castige serios in greutate.marmote

Asa se face ca schimbarile climatice au dus la aparitia unor supermarmote, mai mari, mai puternice si care nu mai au nevoie de o perioada lunga de hibernare, noteaza „The Daily Telegraph”.

Oamenii de stiinta au inceput sa studieze pentru prima data aceste animale, care traiesc in special in Muntii Stancosi, la o altitudine de circa 3.000 de metri, in 1962.

Potrivit cercetarilor, comparativ cu acea perioada, in medie, greutatea unei marmote a crescut cu 11% (adica 400 de grame). Totodata, in numai 33 de ani, populatia marmotelor a crescut cu 25%.

„In mod normal, marmotele sunt treze numai cinci luni pe an. Si sunt foarte ocupate in acest rastimp, avand in vedere ca trebuie sa se ingrase, sa faca pui si sa se pregateasca de hibernare”, a explicat Arpat Ozgul, cercetatorul care a condus studiul.

„De cand verile au devenit mai lungi, marmotele au mai mult timp sa faca toate aceste lucruri, asa ca devin mai puternice si se inmultesc”, a adaugat acesta.

„Daca am reusi sa stabilim cum influenteaza schimbarile climatice viata salbatica, poate am gasi metode prin care sa prevenim aceste transformari”, a afirmat, la randul sau, cercetatorul Tim Coulson.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *