Cel mai ieftin laptop din lume

Indienii au prezentat lumii computerul portabil care costa numai 35 de dolari si care seamana leit cu iPadul. Au pus la punct cea mai ieftina masina din lume – Tata Nano. Acum, indienii au inventat cel mai ieftin laptop: un dispozitiv cu touchscreen.cel mai ieftin laptop

Laptopul care costa numai 35 de dolari seamana cu iPadul, tableta Apple (de circa 18 ori mai scumpa), si a fost realizat de cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Delhi si de cei de la Institutul indian de stiinta de la Bengalooru.

Gadgetul-minune a fost prezentat la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul indian al Resurselor Umane si dezvoltarii Kapil Sibal, noteaza publicatia britanica „The Guardian”. Potrivit lui, primii beneficiari ai celui mai ieftin laptop din lume vor fi copiii indieni. 110 milioane de scolari ar urma sa primeasca un astfel de laptop. Apoi, de anul viitor, astfel de gadgeturi vor ajunge si la studenti.

Alimentare inteligenta

Laptopul foloseste un sistem de operare Linux si va putea fi alimentat atat in mod conventional, cat si prin intermediul unor panouri solare. Desi nu are un hard drive, este dotat cu un port USB, o memorie de RAM de 2 GB, are conectivitate Wi-Fi, multimedia content viewer (pdf, docx, ods, adp, xls, jpeg, gif, png, bmp, odt, zip, AVCHD, AVI, AC3) si media player.

„Solutiile viitorului vor veni din India. Am ajuns astazi in punctul in care placa de baza, cipul, procesarea si conectivitatea costa impreuna circa 35 de dolari, in pret intrand si memoria, si display-ul”, a declarat mandru Kapil Sibal.

„Este o miscare foarte buna si are potential. Initiativele precedente cu un scop similar au reusit sa coboare pretul unui laptop pana la 100 de dolari, deci, acum, vorbim de un real progres”, a afirmat, la randul sau, Sudhir Dixit, directorul diviziei de cercetare Hewlett-Packard India.

„Avand in vedere ca autoritatile investesc mult in domeniul IT, in curand, fiecare scoala va avea computere, si, la un moment dat, fiecare persoana va avea acces la internet”, a adaugat acesta. In cele din urma, cel mai ieftin computer din lume va fi disponibil si publicului larg.

Anul acesta se asteapta ca in India, tara cu 1,2 miliarde de locuitori, sa fie vandute circa 62 de milioane de PC-uri, prefigurandu-se ca in 2013, vanzarile sa treaca de 100 de milioane. In momentul de fata, in India se inregistreaza 60 de milioane de utilizatori de internet.

Celebri pentru lucruri accesibile

Indienii au devenit vestiti in lume pentru faptul ca produc cele mai ieftine lucruri. Au pus la punct un telefon mobil care costa mai putin de 17 dolari, dar si cea mai ieftina masina din lume: Tata Nano.

Autoturismul cu patru locuri, produs din 2008, costa aproximativ 1.480 de euro si consuma cam 5 litri la suta de kilometri in oras si circa 3,8 litri in afara localitatii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *