Un nou studiu arata ca dezinfectantii reactioneaza cu lotiunile de protectie solara si transpiratia, formand un cocktail toxic de chimicale. Activitatile de vara, inotul in piscina sau expunerea la soare, chiar si cu umbrela, pot fi foarte periculoase pentru sanatate.
Dezinfectantul utilizat pentru a mentine curata apa din piscina poate reactiona, de asemenea, cu urina si parul inotatorilor si poate cauza astm sau cancer de vezica urinara, se arata intr-un articol publicat de cotidianul „The Daily Telegraph”.
Lotiunile de protectie solara, dar si uleiurile de plaja, care contin azot, reactioneaza in contact cu acesti dezinfectanti, generand produse chimice toxice care pot duce la modificari genetice.
Aceste mutatii contribuie la aparitia unor probleme in cazul femeilor gravide, accelereaza procesul de imbatranire, genereaza probleme respiratorii si chiar cancer in cazul unei expuneri indelungate.
Studiul a fost realizat de cativa cercetatori de la Universitatea din Illinois, SUA, care au comparat probe de apa de la robinet cu apa
dintr-o piscina si au constatat, utilizand o tehnologie ADN avansata, ca apa din piscina a distrus mai multe celule.
„Toate sursele de apa poseda materie organica rezultata de la frunze in putrefactie, microbi si alte forme de viata. Dar, pe langa materia organica si dezinfectanti, apa din piscina contine sudoare, par, piele, urme de urina si produse de consum precum cosmetice si lotiuni de protectie solara de la inotatori”, a declarat Michael Plewa, cercetatorul care a condus studiul.
Acesta a atras atentia asupra selectarii dezinfectantilor pentru piscine, spunand ca aceia care au brom trebuie evitati.
De asemenea, cercetatorul le recomanda inotatorilor sa faca dus inainte de a intra in piscina.
Protectie pentru sanatate
Un alt studiu, realizat de aceasta data de cercetatorii de la Universitatea din Valencia, Spania, arata ca umbrelele de plaja filtreaza doar 34% din radiatiile ultraviolete.
Potrivit unui articol din ziarul „La Razon”,umbrelele de soare intercepteaza intregul flux solar, dar nu si radiatia difuza care se strecoara prin lateral. Cercetatorii spera ca studiul lor sa ajute la intelegerea raspandirii unor forme de cancer ale pielii.
Excesul de radiatii ultraviolete este asociat, pe langa producerea de melanoame, si cu arsurile solare, dar si cu diferitele afectiuni oculare si slabirea sistemului imunitar.
Sursa: Adevarul