Casa-minune in care facturile la utilitati sint minuscule

Un profesor iesean a gasit reteta cu care facturile mari la energie termica si electrica pot fi date uitarii. Pe principiul „dai un ban, dar in timp constati ca face”, Victor Hagiu a ales sa investeasca intr-o locuinta inedita in tara. Casa de tip LOLIe e aproape 100 la suta independenta din punct de vedere energetic, dar, ca masura de siguranta, cadrul didactic a ales o centrala care sa utilizeze in paralel si gaz metan. Cu ajutorul unor panouri solare, locuinta de 185 de metri patrati este incalzita si luminata. Panourile ajung sa produca anual chiar 4.000 de kw si, mai important, produc si atunci cind afara este innourat. „M-am uitat la tabloul electric si am vazut ca panourile incalzesc si atunci cind nu mai este soare. E drept ca e vorba de o cantitate mai mica de energie”, a declarat Victor Hagiu, care este in acelasi timp si directorul firmei Gemanic.

Echipamente de 22.000 de euro
Locuinta a fost ridicata pe dealul Bucium, dupa proiectul profesorului. Acesta nu a vrut sa dezvaluie costul unei astfel de constructii si nici materialele folosite, dar a precizat ca echipamentele de incalzire l-au costat aproximativ 22.000 de euro. „Casa e bine izolata termic, cu doua perne de aer si cu vata minerala. In plus, am timplarie termopan cu trei foi de geam si pierderi minime de energie. Mai mult, am adoptat echipamente de ultima generatie, pentru incalzire, pentru prepararea apei calde si pentru producerea curentului electric. Au costat, dar investitia se amortizeaza rapid, cu atit mai mult cu cit evolutia pretului barilului de petrol este ingrijoratoare. Si gazul metan se tot scumpeste, asa ca energia solara este categoric cea mai ieftina sursa de energie”, a spus Hagiu. Dupa cum spune acesta, o astfel de constructie poate fi ridicata in sapte-opt luni. Deocamdata, locuinta din Bucium va fi folosita doar ca show-room.

Facturi la incalzire de 150 de lei
Mai important, factura la energie termica se reduce cu 70 la suta, ajungind la o astfel de locuinta la 150 de lei pe luna.
Dupa cum a calculat Victor Hagiu, cu cele 2.000 de ore de lumina pe an, casa sa poate produce 4.000 de kw pe an. „In acest moment, o locuinta poate fi o mare pacaleala. Pot sa apara preturi exorbitante pentru incalzire, de aceea pretul initial de vinzare nu este edificator. Cind cumperi o casa, trebuie sa te gindesti si la pretul de exploatare”, spune Hagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *