Cea mai ieftina varianta de masina ecologica

Instalatiile de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) costa intre 800 de lei (pentru masinile vechi) si 4.000 de lei (in cazul celor cu motor foarte puternic). Instalatia GPL polueaza mai putin, iar pretul litrului de gaz este cu pana la 50% mai mic, fata de carburantii clasici. Astfel, costurile de exploatare pot fi injumatatite.instalatii GPL

Constructorii auto, agentiile de protectie a mediului si societatea civila fac eforturi disperate pentru reducerea poluarii automobilelor. De la drasticele norme de poluare si pana la celebrele programe „Rabla”, initiativele au un singur scop: cat mai putine noxe. Totusi, nimeni nu si-a indreptat atentia mai serios catre instalatiile de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL).

In prezent, acestea sunt printre cele mai ieftine sisteme de propulsie alternativa pentru autovehicule, care nu polueaza atmosfera. Pretul GPL-ului la pompa este la jumatate fata de cel al motorinei sau cel al benzinei, datorita faptului ca acesti combustibili alternativi nu sunt accizati.

Bonusuri pentru masina cu GPL

Folosirea GPL-ului este incurajata de guvernele din multe tari, atat din Europa, cat si din lume. De exemplu, in Italia sunt acordate bonusuri de pana la 3.500 de euro unei persoane care cumpara o masina cu GPL. Tot in peninsula, cei care se orienteaza catre un automobil cu propulsie pe baza de gaz natural comprimat (CNG) pot primi stimulente financiare cuprinse intre 1.500 si 3.500 de euro.

In prezent, in Romania sunt inmatriculate aproape 180.000 de autovehicule cu propulsie pe baza de GPL. Marius Carp spune ca romanii nu folosesc pe scara larga astfel de instalatii, pentru ca economia bugetului acordat masinii nu este chiar cea despre care se vorbeste. Asta pentru ca la o masina pe GPL consumul este cu pana la 10% mai mare. Marius Carp sustine ca alti soferi nu accepta spatiul pe care butelia il ocupa in portbagaj, iar multi se tem ca in caz de accident, rezervorul de gaz poate exploda.

Statistic, in Europa, pretul la pompa pentru un litru de GPL s-a mentinut cu mici fluctuatii aproximativ la jumatatea pretului benzinei. Consumul unui autoturism echipat cu instalatie GPL creste cu cel mult 10%. Daca se iau in considerare aceste aspecte, in cazul montarii unei instalatii de gaz se poate vorbi de o economie reala de aproximativ 40-50%.

Care sunt dezavantajele?

GPL este un carburant ecologic fara sulf, benzen, plumb, sau alte substante cancerigene, si se amesteca foarte bine cu aerul, realizandu-se un carburant mai omogen, cu o ardere mult imbunatatita, fara depuneri de calamina si hidrocarburi. Astfel, emisiile poluante ale unui motor cu carburator, care din fabricatie este Non-Euro, se incadreaza in normele de poluare Euro2.

Dezavantajele care apar prin montarea unei instalatii auto de gaz, adica reducerea spatiului din portbagaj, pretul de achizitie, performantele dinamice mai reduse ale autoturismului, sunt compensate de avantajele economice. La instalatiile GPL de ultima generatie nu se mai discuta despre pierderea performantelor dinamice. In Europa, se folosesc tot mai mult rezervoarele care se amplaseaza in locul rotii de rezerva si astfel nu poate fi vorba de reducerea spatiului din portbagaj.

Cat economisim cu GPL

Exemplu de calcul pentru 10.000 km parcursi – consum mediu benzina 10 litri/100 km
BENZINA: 10.000 km x 10% (consum mediu benzina) = 1.000 litri combustibil x 3,5 lei=3.500 lei
GPL: 10.000 km x 11% (consum mediu G.P.L.) = 1.100 litri combustibil x 1,8 lei=1.800lei
Economie: 3.500 lei -1870 lei = 1.650 lei

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *