Centrala „Sortilemn” SA Gherla in cogenerare pe baza de biomasa, gata in iunie

Centrala "Sortilemn" SA Gherla in cogenerare pe baza de biomasa, gata in iunie

„Sortilemn” SA Gherla, unul dintre cei mai importanti furnizori locali ai IKEA, va avea, din aceasta vara,o centrala de cogenerare de inalta eficienta, prima de acest gen construita in tara noastra prin tehnologia folosita, respectiv ulei termic si ciclu ORC, ne-a declarat Catalin Dragostin, director „Energy Serv”, compania care asigura managementul de proiect. Domnia sa ne-a precizat ca, la sfarsitul lunii mai 2012, partea electrica si termica urmeaza sa fie finalizate, pentru a putea incepe testele operationale, pregatind strategiile comerciale de dupa punerea in functiune. Firma de tip ESCO – „Energy Serv” SRL a preluat, in cadrul proiectului sarcinile de proiectare si design (studiu de fezabilitate, structura de finantare, achizitii si imple­mentare).

Domnul Dragostin ne-a precizat ca centrala are termen de finalizare iunie a.c. si este inregistrata la ANRE ca producator de energie. Proiectul, cu o capacitate instalata de 1,6 MW, a beneficiat de fonduri europene din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – Axa prioritara 4 „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice”. Astfel, pentru finantarea centralei, „Sortilemn” a reusit sa atraga circa 8,6 milioane de lei din fondurile structurale nerambursabile si 1,17 milioane de lei din bugetul national.

Centrala va produce 1,3 MW electrici si aproape 7 MW termici si va asigura trei sferturi din necesarul de energie al producatorului de mobila din Gherla. Prin aceasta investitie, compania va folosi deseurile din lemn pe care le genereaza, isi reduce semnificativ costurile cu energia dar si emisiile poluante.

Centrala de cogenerare de inalta eficienta pe biomasa consta in instalarea si punerea in functiune a unui cazan cu ulei termic pe baza de biomasa si un turbogenerator ORC (organic rankine cycle) impreuna cu toate serviciile si echipamentele aditionale necesare functionarii automate, in scopul producerii simultane de caldura (respectiv 5.400 KW apa calda la 95/75 grade Celsius si 1.200 KW apa supraincalzita de 150/125 grade Celsius) si electricitate.
Finantarea intregului proiect a mai fost asigurata, pe langa fondurile europene, din fondul de eficienta energetica, dintr-un credit comercial si din surse proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *