Marea hoinareala

Marea hoinareala

Grupul Ecologic de Colaborare Nera in colaborare cu institutii din Serbia, Directia Silvica din Pančevo si Asociatia Aurora din Bela Crkva au realizat o monitorizare a starii factorilor de mediu si a biodiversitatii in zona umeda (Ramsar) Labudovo Okno de pe teritoriul Serbiei, pe o portiune care include Delta Nerei si malul stang al Dunarii in zona localitatilor Stara Palanka si Dobovac. Activitatile s-au realizat in cadrul proiectului de interes public MAREA HOINĂREALĂ – 2012 destinat protejarii mediului in parcurile si rezervatiile naturale din sudul Banatului Istoric.

La aceste activitati au participat 30 de voluntari de la cele 3 organizatii care au intocmit un raport comun de monitorizare in care se mentioneaza: a) existenta unei cantitati foarte mari de ambalaje de plastic atat pe malul Dunarii cat si in Delta Nerei care au un impact negativ asupra zonelor de cuibarit ale speciilor protejate de pasari de apa.

De obicei la primele viituri de pe Dunare aceste ambalaje sunt transportate de ape si impinse de vant in golful Dunarii de la Bazias, pe teritoriul rezervatiei naturale Balta Nera – Dunare din Romania. Participantii la monitorizare au apreciat ca daca in cazul ambalajelor de pe Dunare se poate presupune ca acestea provin din toate tarile riverane din Europa, in cazul ambalajelor din Delta Nerei acestea provin in cea mai mare parte din localitatile din Romania situate pe cursul raului Nera.

Initial a existat intentia ca o parte din ambalajele din Delta Nerei sa fie colectate in barci furnizate de Directia Silvica Pančevo dar viteza mare a viiturii de pe raul Nera nu a permis barcilor sa urce pe cursul apei. Pentru acest motiv s-a decis reluarea activitatii de igienizare a Deltei Nerei de pe teritoriul Serbiei in luna iunie.
b) Taieri ilegale de arbori cu autori neidentificati precum si arbori prabusiti de pe malul romanesc peste cursul raului Nera, care blocheaza accesul ambarcatiunilor DS Pančevo destinate activitatilor de monitorizare si intretinere a habitatelor naturale. Concluziile rapoartelor de monitorizare urmeaza a fi trimise autoritatilor direct responsabile de protectia naturii in Delta Nerei din cele doua tari.
In continuare voluntarii de la GEC Nera au facut un tur ecoturistic al cetatii Ram de pe celalalt mal al Dunarii, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *