Iranul anunta construirea unei a doua centrale nucleare la Bushehr

Iranul anunta construirea unei a doua centrale nucleare la Bushehr

Iranul va lansa anul viitor constructia unei a doua centrale nucleare la Bushehr (sudul tarii), alaturi de actuala centrala construita de Rusia, a anuntat duminica la televiziunea de stat seful programului nuclear iranian Fereydoun Abbassi Davani, relateaza France Presse.

‘Iranul va construi anul viitor o centrala nucleara de 1.000 de megawati la Bushehr’, a reiterat Abbassi Davani, fara sa precizeze daca Rusia va fi implicata de asemenea in noul proiect.

Televiziunea iraniana nu a oferit detalii suplimentare pe acest subiect. Conform calendarului iranian, anul viitor, la care s-a referit seful programului nuclear, va dura intre 21 martie 2013 pana la 20 martie 2014.

In ultimii doi ani, liderii iranieni si-au reiterat de nenumarate ori intentia de a construi alte 20 noi centrale nucleare, cu o capacitate totala de circa 20.000 de megawati, dar nu au facut niciodata un anunt precis care sa concretizeze aceasta intentie.

Instalatia actuala de la Bushehr, de asemenea cu o capacitate de 1.000 de megawati, a fost inaugurata in 2010 dupa 35 de ani de lucrari si numeroase vicisitudini politice, tehnice si financiare. Rusia a reluat proiectul in 1995, dupa ce il abandonase Germania in urma revolutiei islamice din 1979 si a razboiului dintre Iran si Irak (1980-1988).

Aceasta centrala, construita de Rusia si controlata in comun de echipe mixte de ingineri si tehnicieni rusi si iranieni, nu este nici astazi in totalitate operationala.

Abbassi Davani, citat duminica de mai multe media iraniene, a indicat ca instalatia de la Bushehr nu va functiona la capacitate totala decat in luna noiembrie, dupa aproape doi ani de intarzieri succesive fata de data limita fixata pentru 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *