Cenusa de la termocentrale, testata pentru asfaltari de drumuri

Cenu?a de la termocentrale, testat? pentru asfalt?ri de drumuri
Cenusa de la termocentrale, testata pentru asfaltari de drumuri
Cenusa de la termocentrale, testata pentru asfaltari de drumuri

Cenusa obtinuta in urma arderii carbunelui de la Termocentralele Turceni si Rovinari ar putea fi folosita la construirea de drumuri si autostrazi. Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a trimis probe de cenusa la un institut de analiza pentru a vedea daca aceasta nu este toxica si poate fi folosita in amestec cu alte materiale la construirea de drumuri si autostrazi. Proiectul ar putea avea succes, acesta fiind sustinut si de ministrul Cercetarii in Invatamant, Mihnea Costoiu.

Daca la Turceni belgienii vor folosi cenusa de la unitatea energetica pentru fabricarea rigipsului folosit in constructii, cenusa de la Termocentrala Rovinari ar putea fi utilizata la asfaltarea drumurilor si autostrazilor. Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean, a anuntat ca managerul Complexului Energetic Oltenia a trimis probe de cenusa, rezultata din arderea carbunelui, spre analiza la un institut de cercetare pentru a se stabili daca aceste reziduuri nu sunt toxice oamenilor si pot fi folosite la constructii de drumuri si autostrazi. „Acest material este foarte ieftin si se foloseste in lume la constructii de drumuri”, mai spune Ion Calinoiu, care aminteste ca Lafarge foloseste acest tip de cenusa de carbune in compozitia cimentului.

„Am dus la Policlinica din Bucuresti probe de cenusa de la Termo Rovinari si Turceni ca sa facem analizele. Acest material, in lume, se foloseste ca si material de constructie in modernizarea drumurilor, autostrazilor si este foarte ieftin. Cred ca si pentru noi este momentul sa ne gandim ca trebuie sa protejam mediul, reducand exploatarile de-a lungul raurilor care se fac, unele, si cu nerespectarea conditiilor de a nu avea probleme cu degradari, urmare a neregularizarii circuitului apei pe raul respectiv, dar mai ales de a utiliza cenusa care a insemnat foarte mari costuri sa o stabilizam. Fumul de cenusa de la Rovinari nu cred ca e uitat, chiar daca acum e vorba de o cheltuiala in plus si se vorbeste de fluid dens in depozitarea cenusii, ea trebuie sa devina utila, deja se foloseste in fabricarea cimentului, de ce nu ar venii si un material de constructii foarte bun si ieftin?!”, a explicat optimist Ion Calinoiu. Conducerea CEO asteapta rezultatul analizelor privind folosirea cenusii de carbune la asfaltarea drumurilor, insa, seful judetului, Ion Calinoiu, se declara convins ca aceste substante nu sunt toxice pentru oameni. Solutia ca cenusa rezultata de la termocentrale sa fie folosita in realizarea drumurilor a venit de la ministrul delegat pentru Invatamant si noul senator de Gorj, Mihnea Costoiu, care a declarat ca acest lucru poate aduce avantaje pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *