Colectarea selectiva, o obligatie pentru Romania

Asociatia Romana de Salubritate (ARS) deruleaza, in perioada aprilie – iunie 2010, un proiect national ce are ca scop impulsionarea dezvoltarii sistemului de management integrat al deseurilor municipale in Romania, prin cresterea implicarii autoritatilor locale, precum si a celorlalti actori responsabili din domeniu, anunta un comunicat de presa.colectare selectiva

Sub numele „Obligatii ale autoritatilor locale in gestionarea deseurilor generate de populatie: provocari, bariere, solutii”, ARS va implementa proiectul impreuna cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu (AM POS Mediu) din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Astfel, vor fi organizate opt intalniri de lucru in opt regiuni ale tarii, care sa ofere cadrul necesar dezbaterii problemelor, dar si evolutiilor recente din domeniul gestiunii deseurilor in plan regional si national. Prima intalnire va avea loc maine, 27 aprilie, la Cluj, urmand: Deva, Brasov, Roman, Giurgiu, Valcea, Tulcea si Bucuresti.

Romania, sub lupa UE

Initiativa ARS si AM POS Mediu vine in contextul in care Romania trebuie sa raspunda presiunilor legislative din ce in ce mai mari din partea Uniunii Europene.

Este vorba atat de legislatia romaneasca deja in vigoare, dar mai ales de noua Directiva-Cadru – document care trebuie transpus in legislatia romaneasca pana la sfarsitul acestui an. Conform acesteia, Romania este obligata, pana in anul 2015, sa implementeze colectarea selectiva a deseurilor generate de populatie pentru cel putin patru fluxuri (plastic, metal, sticla si hartie/carton) si sa recicleze, pana in 2020, cel putin 50% din cantitatea de deseuri municipale generata.

Romania, conform EUROSTAT, a reciclat si a valorificat, in anul 2008, numai 1% din aceata cantitate, ceea ce o plaseaza pe pozitii codase in Uniunea Europeana.

Fondurile comunitare, utile

Necesitatea implicarii autoritatilor locale in procesul de absorbtie a fondurilor europene, puse la dispozitie Romaniei pentru sustinerea dezvoltarii sistemului de management al deseurilor la nivel national, reprezinta o alta perspectiva importanta pe care proiectul isi propune sa o abordeze in cadrul intalnirilor.

Astfel, conform Axei prioritare 2 a POS Mediu, portofoliul include un numar de 38 proiecte majore, cu o valoare estimata de aproximativ 1 miliard de euro. Pana in prezent, patru dintre aceste proiecte au fost aprobate (Giurgiu, Vrancea, Bistrita-Nasaud, Arad), iar alte doua (Sibiu si Mures) au fost transmise Comisiei Europene pentru evaluare.

Reprezentantii POS Mediu estimeaza ca celelalte 32 de proiecte majore din portofoliu (in valoare de aproximativ 850 milioane Euro), aflate in diverse stadii de pregatire, vor fi transmise la Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2010, asigurand astfel angajarea integrala a fondurilor alocate investitiilor in sectorul de management al deseurilor in termenul limita prevazut de Uniunea Europeana, respectiv 31 decembrie 2011.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *