Concurs inedit la poalele Retezatului. Copii, sedentarism si schimbari climatice

Concurs inedit la poalele Retezatului. Copii, sedentarism si schimbari climatice
Concurs inedit la poalele Retezatului. Copii, sedentarism si schimbari climatice

Asociatia Rangerilor din Romania (ARR) in parteneriat cu Administratia Parcului National Retezat (APNR) si Scoala Gimnaziala Rau de Mori, organizeaza concursul ”Mai ieftin, mai curat, mai sanatos”,  in 1 oct. 2014, intre orele 10-12, in com. Rau de Mori, jud. Hunedoara.

La concurs vor participa ca indrumatori, sustinatori sau concurenti, mai bine de 250 de persoane: elevii din clasele 0-8 si cadrele didactice de la Scoala Rau de Mori, Politia si Jandarmeria montana- Rau de Mori, rangeri de la Administratia Parcului National Retezat, parinti.

Ce vrem sa-i invatam pe copii?

Faptul ca noi, oamenii, putem contribui la cresterea sau la diminuarea efectelor schimbarilor climatice care ne afecteaza pe toti. Mergand pe jos sau cu bicicleta, poluam mai putin, cheltuim mai putini bani, ne mentinem mai sanatosi.

 

Ce e inedit la concursul acesta?

Nu faptul ca elevii vor concura pe biciclete, trotinete, triciclete, ci criteriile dupa care se vor alege premiantii. Viteza de deplasare nu va fi unul dintre criterii. Nu vrem sa-i invatam sa faca lucrurile in graba. Pe sosea graba e periculoasa.  Vrem sa-i invatam ca e mai placut si distractiv sa mergi cu bicicleta, ca e important sa fie atenti la ce-i inconjoara, sa fie altruisti, sa dea ajutor celor aflati in dificultate.

 

Toti concurentii vor primi diplome si premii, iar elevii care vin sa-si sustina colegii pot participa la o tombola ad-hoc. Lucratori din cadrul Politiei ii vor invata pe elevi, prin metode interactive si  neconventionale, regulile de circulatiei pe drumurile publice.

”Stam prea mult inchisi in casa, in fata ecranelor de tot felul. Am uitat cum e sa te intalnesti fata in fata cu prietenii, sa schimbi impresii direct, nu folosind o tastatura rece si impersonala. Copiii nu se mai stiu juca, nu mai stiu sa mearga pe jos, asteapta microbuzul sa-i duca si sa-i aduca de la scoala, cand ar putea merge pe jos sau cu bicicleta cale de doar cativa kilometri”  spune Mihai Gligan, presedintele ARR

Marsul e inclus in calendarul de activitati al proiectului Convietuire durabila om-natura in Retezat N si comunitatile limitrofe. Proiectul este finantat, prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale  despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org;
Pentru informatii oficiale  despre Fondul ONG in Romania, accesati www.fondong.fdsc.ro

Pentru informatii despre Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesati: www.repf.ro

Asociatia Rangerilor din Romania, infiintata in 1996, este o organizatie neguvernamentala, apolitica, a carei scop este conservarea si utilizarea durabila a capitalului natural al Romaniei, in cadrul retelei de arii protejate. www.ranger.ro,  www.facebook.com/rangeriidinromania.arr,   www.facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *