Pentru a preveni incalzirea globala trebuie sa renuntam la jumatate din cantitatea de carne pe care o consumam

Pentru a preveni incalzirea globala trebuie sa renuntam la jumatate din cantitatea de carne ce o consumam

Oamenii de stiinta la Universitatea Exeter din Marea Britanie afirma ca cetatenii tarilor dezvoltate trebuie sa renunte la jumatate din cantitatea de carne pe care o consuma pentru a preveni incalzirea globala provocata de agricultura.

Reducerea consumului de carne, mai ales cel al carnii de vita, reciclarea unei cantitati mai mari de deseuri si folosirea unor portiuni mai mari din terenurile agricole pentru culturile ce pot genera biocombustibili sunt pasi esentiali pentru combaterea schimbarilor climatice, sustin expertii, citati de descopera.ro.

Daca fermele agricole nu vor deveni mai eficiente, avertizeaza cercetatorii, populatia tot mai mare a Terrei va fi imposibil de hranit, efectul fiind un dezastru ecologic si un nivel tot mai mare al dioxidului de carbon in atmosfera.

Specialistii estimeaza ca o situatie in care fermele continua sa prezinte o eficienta redusa si consumul de carne ramane la un nivel ridicat, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera ar creste cu 55 de parti per milion (ppm).

In schimb, un scenariu cu un consum mai redus de carne si o eficienta mai mare a fermelor agricole ar conduce la o reducere cu 25 de ppm a cantitatii de dioxid carbon din atmosfera, suficient pentru a mentine cresterea temperaturii globale sub pragul „de siguranta” de 2 grade Celsius.
Concret, acest lucru ar insemna ca la nivel global carnea sa nu mai reprezinte 16.6% din totalul caloriilor consumate intr-o zi, ci doar 15%. In cazul dietei tipice occidentale, acest lucru ar conduce la reducerea cantitatii de carne consumate la jumatate.

Reducerea consumului de carne ar permite ca la nivelul anului 2050, in ciuda unei populatii de 9,3 miliarde, sa fie nevoie de suprafete agricole mai mici pentru a creste hrana pentru animale.

„Sistemul agricol mondial este atat de ineficient incat recoltam 25% din tot ceea ce creste pe sol, dar doar 7%–8% din cantitatea recoltata ajunge sa fie hrana. Prin eficientizarea agriculturii si incurajand oamenii sa consume mai putina carne am putea mentine incalzirea globala sub pragul de 2 grade Celsius”, a explicat Tom Powell, unul dintre cercetatori.

„Tinand cont ca 78% din terenul agricol cultivat astazi este destinat cresterii septelului, aceasta zona prezinta potentialul de a avea un impact colosal in cazul unor schimbari”, a concluzionat profesorul Tim Lenton in studiul publicat in jurnalul stiintific Energy and Environmental Science.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *