OMS face noi recomandari pentru consumul de sare si potasiu

Etichetarea tip semafor a alimentelor: Rosu - pericol pentru sanatate, verde - numai bun de mancat
OMS face noi recomandari pentru consumul de sare si potasiu
OMS face noi recomandari pentru consumul de sare si potasiu

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis joi noi recomandari privind un consum mai redus de sare si o cantitate minima de potasiu in dieta zilnica a adultilor, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare si atacuri cerebrale, relateaza Reuters.

Adultii ar trebui sa consume mai putin de 2.000 mg (2 grame) de sodiu, sau (mai putin de) 5 grame de sare, si cel putin 3.510 mg (3,51 grame) de potasiu pe zi’, a afirmat agentia ONU intr-un comunicat.

OMS recomanda pana acum doua grame de sodiu pe zi, insa noile recomandari includ acum cuvintele ‘mai putin de’, a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al agentiei, Gregory Hartl.

Agentia a mai emis joi, pentru prima data, recomandari pentru consumul de sare si sodiu al copiilor de peste doi ani, in functie de greutatea, varsta si nevoile energetice ale acestora.

Sodiul, care se gaseste in mod natural in alimente precum lactate sau oua, este prezent ‘in cantitati mult mai mari in alimentele procesate’ precum painea, mezelurile, cuburile de bulion sau condimente precum sosul de soia, mentioneaza comunicatul.

Un nivel ridicat de sodiu sau un nivel redus de potasiu creste riscul de hipertensiune, care la randul sau mareste riscul de boli cardiovasculare si atacuri cerebrale, se adauga in textul agentiei.

‘Tensiunea ridicata reprezinta un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale, cauza numarul unu a deceselor si dizabilitatilor pe plan mondial’, a declarat directorul departamentului de nutritie al OMS, Francesco Branca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *