Cultura capsunului in sistem ecologic – O sansa de venituri pentru fermieri

Cultura capsunului in sistem ecologic – O sansa de venituri pentru fermieri

Cultivatorii de capsuni din judetul Satu Mare au fost indemnati sa produca in sistem ecologic in cadrul simpozionului intitulat “Cultura capsunului in sistem ecologic – O sansa de venituri pentru fermieri”, care s-a desfasurat azi in Sala mare de sedinte a Consiliului Judetean.
Organizata de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice (APPTE) Satu Mare, la manifestare au fost prezenti presedintele Asociatiei pentru Agricultura Durabila si cercetator la Instiutul National de Cercetare Fundulea, dr. ing. Ion Toncea, profesorul universitar Avram Fitiu, de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj Napoca, presedintele APPTE Satu Mare, Ioan Pop, prefectul Radu Giurca, directori de institutii cu profil agricol din judet si judetele invecinate, precum si circa o suta de cultivatori de capsuni din judetul Satu Mare.

Dupa cuvantul de deschidere rostit de Ioan Pop a fost pastrat un moment de reculegere in memoria fostului vicepresedintelui APPTE Satu Mare, Varga Janos, care a decedat luni seara. Prefectul Radu Giurca s-a aratat multumit de faptul ca la simpozion participa multi cultivatori de capsuni din judet, ceea ce arata, dupa parerea prefectului, ca acestia sunt interesati de cultura in sistem ecologic a capsunului. De asemenea, acesta a mai adaugat faptul ca astfel de intalniri ar trebui sa aiba loc mai des pentru a da posibilitatea fermierilor sa invete unii din experienta altora.

Judetul nostru este cel mai mare productor de capsuni din tara, existand peste 1.300 de hectare cultivate cu capsuni, doar 1,8% dintre acestea fiind cultivate in sistem ecologic. “Trebuie ca producatorii de capsuni sa-si canalizeze eforturile spre productia in sistem ecologic pentru ca in Europa exista piata de desfacere suficent de mare, cu conditia ca acesti capsuni sa fie certificati ca fiind ecologici”, a mai spus Ioan Pop.

A mai luat apoi cuvantul Ion Toncea, care a afirmat ca in ultima perioada agricultura ecologica a luat avant in Romania, desi nu este o activitate usoara. “Nici chiar eu nu credeam, atunci cand m-am apucat de agricultura ecologica, in anul 1995, ca voi reusi. Multi s-au apucat de agricultura ecologica dar ulterior au fost invinsi de greutati. Practic, prin agricultura ecologica nu facem altceva decat sa tinem sub control bolile, daunatorii si buruienile prin mijloace biotehnice”, a spus Ion Toncea. Indemnandu-i pe cultivatorii de capsuni satmareni sa inceapa sa produca ecologic, Toncea a mai afirmat ca nu exista o tehnologie standard pentru o astfel de cultura si le-a recomandat sa-si faca propria tehnologie, pornind da la principiile agriculturii tehnologice. De asemenea, a mai afirmat ca produsele ecologice sunt mai cautate pentru ca au o valoare nutritiva mai mare si sunt mai gustoase, apoi a prezentat cateva tehnologii experimentate cu succes in tara noastra.
Presedintele APPTE a prezentat un referat cu privire la cultura capsunului in sistem ecologic, apoi Avram Fintiu a prezentat un referat cu privire la profilul cultivatorului de capsuni ecologici. De asemenea, reprezentantul firmei Green Base Satu Mare, Cristian Carlan, a prezentat o serie de produse organice pentru cultura capsunului, iar la final reprezentantul pepinierei Hida a prezentat oferta de material saditor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *