La 8.000 de ore de functionare, un bec economic consuma cu 180 de lei mai putin fata de cele incandescente. Avantajele lampilor fluorescente sunt consumul redus si durata mare de viata. Cum puteti economisi bani, cititi in cele de mai jos.
becuri ecologice
Becurile economice castiga tot mai mult teren in Romania, datorita consumului scazut de energie electrica si duratei mari de viata. Cu toate acestea, media folosirii unor asemenea corpuri de iluminat se afla cu mult sub cea europeana. Specialistii spun ca, in final, lampile fluorescente vor lua treptat locul celor incandescente de pana acum, care vor fi interzise in UE in urmatorii ani.
Chiar sunt aceste becuri avantajoase? Sa luam cateva repere. Becurile economice pot fi fluorescente compacte sau cu halogen si pot consuma cu pana la 80% mai putin fata de cele incandescente. Diferenta dintre un corp de iluminat clasic si unul economic este durata de viata. In timp ce un bec incandescent se poate arde la cateva ore de la instalare si poate rezista maximum 1.000 de ore, unul economic are o durata de viata ce poate ajunge pana la 10.000 de ore. Cu toate ca becurile incandescente au o lumina calda si reproduc culorile aproape natural, cele economice au o lumina mai puternica. In functie de firma producatoare, model si durata de viata, cel mai mic pret pentru un bec economic este intre 13 si 55 de lei. In prezent, pretul unui bec economic poate fi de zece ori mai mare decat al unuia clasic. Specialistii spun ca, odata cu cresterea volumului de productie, un corp de iluminat economic ar putea costa cu 30% mai putin.
Sa revenim putin la principalele avantaje ale becurilor economice: durata mare de viata si consumul redus de energie. Avem un calcul destul de simplu. Un bec economic de 20 W (care lumineaza ca unul de 100 W) cu durata de viata de 8.000 de ore costa 15 lei, in timp ce unul incandescent de 100 W, cu durata de viata de 2.000 de ore, costa un leu. Pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec economic platim curentul astfel: 8.000 h X 20 W X 0,3 lei/kWh = 48 lei; cu 15 lei/becul = 63 de lei. Pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec incandescent platim astfel: 8.000 h X 100 W X 0,3 lei/kWh = 240 de lei; 4 becuri de 2.000 h = 4 lei; in total inseamna 244 de lei. Economia este astfel de 181 de lei. Adica 12 kilograme de carne la 15 lei, 16 kilograme de piept de pui la 11 lei, 181 de paini sau 120 de kilograme de cartofi la 1,5 lei/kilogram. Pentru a afla totalul banilor economisiti, trebuie sa inmultim aceasta suma cu trei-cinci becuri, cate avem intr-o casa. Becurile economice se incing mai greu decat cele incandescente, sunt inlocuite mai rar si produc lumina alba. Ca dezavantaje enumeram dimensiunile mai mari si faptul ca se pot arde de la fluctuatiile de tensiune: daca se arde becul, arunci un leu in loc de 15. Vanzarile de becuri economice au inceput sa creasca in ultima vreme. „De cand au facut reclama la becurile economice, toata lumea cumpara. Cea mai buna marca de becuri economice costa intre 15 si 18 lei, dar diferenta la contor se vede. In plus, au si durata de viata mai mare, de pana la sase ani. Si cele chinezesti sunt multumitoare si sunt si mai ieftine. Eu am de mult timp becuri economice acasa”, a spus Maria Afronie, vanzatoare la un mare magazin din centrul Craiovei.

Olandezii de la Philips au inventat becul fluorescent

Specialistii care dicteaza politicile globale sau europene spun ca trebuie gasite solutii de eficienta energetica tot mai mare in urmatorii ani. In acest context, statisticile arata ca in UE exista 3,6 miliarde de becuri ineficiente. Anual, producatorii de corpuri de iluminat vand aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente si numai 180 de milioane de becuri eficiente din punct de vedere economic. Statisticienii arata ca, daca ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice, Europa ar face o economie anuala de sapte miliarde de euro. Media europeana a folosirii becurilor economice este de 2,71/gospodarie, in timp ce in Romania sunt folosite numai 0,2/gospodarie. Germanii folosesc in medie 6,5 becuri economice, danezii – 4,9, iar cehii – 2,9. Inaintea romanilor se afla polonezii si bulgarii – 0,5 becuri economice/gospodarie.
Istoria becului electric a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primul bec a fost testat de englezul Sir Joseph Swan si era format dintr-o bucata de hartie si un filament subtire. Inventia lui a fost recunoscuta de autoritatile britanice in 1860. Primul bec incandescent dateaza din 1878, cand Swan a introdus o bucata subtire de celuloza intr-un glob de sticla, care apoi a fost inchis ermetic. El a incalzit apoi filamentul, a aspirat gazele obtinand vid in interiorul globului. In 1879, Thomas Edison a inventat becul care seamana cu cele cunoscute de noi astazi, pe care l-a conectat la circuitul electric. In 1882, Edison a construit prima centrala din New York, care producea curent suficient pentru 10.000 de becuri.
Cel mai vechi bec din lume sta aprins nonstop din 1901 si se afla in SUA. In 2007, el a intrat in Cartea Recordurilor. Primul bec fluorescent se leaga de compania olandeza Philips. In 1934 a fost inventat becul cu mercur de inalta presiune. Atunci au avut loc etansarea cu cuart a firelor de tungsten si producerea unui nou praf fluorescent. In 1938, Philips a lansat becul fluorescent. Producerea acestor becuri la dimensiuni mici a avut loc abia in 1980, cand a fost lansat becul fluorescent compact cu tub scurt.

Sursa: Gazeta de Sud

2 COMENTARII

 1. Prea frumos sa fie adevarat. Oricat as vrea sa fie asa, nu este. Toate astea sunt mai mult publicitate.
  Am fost entuziasmat prima data cand am auzit de becurile economice si am ajuns sa cumpar doua: unul de 22W (echivalentul la 110 W) si unul de 28 W (echivalentul a 140 W). Cum am ajuns acasa le-am si incercat: prima data pe cel de 22 W crezand ca va da lumina suficienta avand in vedere ca foloseam un bec cu incandescenta de 100 W. Surpriza, lumina era foarte slaba, asa ca l-am schimbat cu cel de 28w. Lumina data de acesta era mai puternica, dar tot era mai slaba decat a celui de 100W incandescent. Asa ca firmele producatoare ne mint, 28W trebuiau sa fie echivalentii a 140W dar faceau mai putin de 100W. Dupa cateva minute am revenit la vechiul bec incandescent.
  Intr-adevar becurile erau cele mai ieftine pe care le-am gasit in Metro, dar pretul nu e motiv sa minti cumparatorul.
  Tinand cont de acestea, pentru a inlocui un bec de 100 W este nevoie de becuri cu incandescenta de aprox. 35 W. Astfel consumul se reduce doar de 3 ori si nu de 5. In plus, nu am vazut becuri mai puternice de 28 W, asa ca becul incandescent ar trebui inlocuit cu 2 economice si poate nu din cele mai ieftine.
  Firma unde lucrez a schimbat in unele birouri vechile becuri cu becuri economice (din cele ieftine) in cursul anului trecut. Din sase becuri din doua incaperi, doua s-au ars in conditiile in care au functionat mai putin de 1500 ore.
  Veti spune ca toate acestea s-au intamplat pentru ca este vorba de becuri ieftine. Ciudat este faptul ca in articol calculele care demonstreaza avantajele economice ale becurilor economice sunt facute tocmai cu un bec ieftin. Pai atunci puneti un consum de doar 3 ori mai mic fata de becul incandescent si 2 becuri economice la 2000 ore de functionare.
  In plus, calculele nu tin cont de mobilizarea mai mare a resurselor financiare in cazul becurilor economice. Daca banii respectivi provin sa zicem, nu dintr-un credit, ci dintr-o descoperire de cont (mult mai probabil) ar trebui luate in calcul si dobanzile. Am mai putea adauga costurile cu schimbarea corpurilor de iluminat
  Concluzia este ca suntem mintiti doar pentru ca anumite firme sa-si creasca profiturile, sau/si probabil pentru a putea mentine un pret mare la aceste produse.
  Mai ramane o intrebare: daca costurile de productie a becurilor economice sunt intr-adevar asa mari, care sunt cauzele care determina aceasta marime? Nu cumva consumul de resurse pentru producerea unui bec economic este de cateva ori mai mare decat in cazul unui bec incandescent? Atunci influenta pozitiva asupra mediului este mult mai redusa. Oare cat CO2 este emis in atmosfera pentru productia unui bec economic, a componentelor si substantelor necesare? Dar pentru reciclare?
  Care este impactul asupra sanatatii? Se spune ca lumina furnizata de becurile economice este mult mai aproape de cea naturala decat cea a becurilor cu incandescenta. Atunci de ce imi provoaca dureri de cap? Si nu sunt singurul in aceasta situatie.

 2. Comentariul dvs. este foarte adevarat. Foarte multi oameni au aceleasi observatii: lumina mai slaba decat se lauda, durata de viata mai mica. Am o experienta considerabila in folosirea becurilor „economice”. In urma a numeroase incercari (incepand din 2002), pot afirma ca o medie de viata pentru becuri de firma, nu chinezesti, de cca 1 an, deci probabil 1200-1500 ore. Foarte departe de cele 8000 de ore atat de laudate. Lumina este de cca 3.5 ori cat a unui bec cu incandescenta. E adevarat ca la inceput este -poate- de 5 ori, dar dupa cateva saptamani sau luni scade la 4x sau chiar 3.5x
  Asa cum afirma si Ciprian mai sus, pretul ridicat al becului eco ascunde nimic altceva decat combustibilii folositi pentru materialele din fabricarea acestuia, caci banii nu reprezinta de fapt in acest secol decat o masura pentru energie. Fie ca a fost consumata in procesul de fabricatie, fie ca va fi consumata ulterior (salarii, profituri) banii nu reprezinta de fapt decat..petrol carbuni si gaze; si deci….sa refacem calculele: 1500 de ore de economie a cca 50W inseamna 75kW care costa cca 30 lei. Becul costa 20 lei. Concluzia? Nu, nu e aproape deloc…economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here