Cum poti face bani uitandu-te la bec

2
615

La 8.000 de ore de functionare, un bec economic consuma cu 180 de lei mai putin fata de cele incandescente. Avantajele lampilor fluorescente sunt consumul redus si durata mare de viata. Cum puteti economisi bani, cititi in cele de mai jos.
becuri ecologice
Becurile economice castiga tot mai mult teren in Romania, datorita consumului scazut de energie electrica si duratei mari de viata. Cu toate acestea, media folosirii unor asemenea corpuri de iluminat se afla cu mult sub cea europeana. Specialistii spun ca, in final, lampile fluorescente vor lua treptat locul celor incandescente de pana acum, care vor fi interzise in UE in urmatorii ani.
Chiar sunt aceste becuri avantajoase? Sa luam cateva repere. Becurile economice pot fi fluorescente compacte sau cu halogen si pot consuma cu pana la 80% mai putin fata de cele incandescente. Diferenta dintre un corp de iluminat clasic si unul economic este durata de viata. In timp ce un bec incandescent se poate arde la cateva ore de la instalare si poate rezista maximum 1.000 de ore, unul economic are o durata de viata ce poate ajunge pana la 10.000 de ore. Cu toate ca becurile incandescente au o lumina calda si reproduc culorile aproape natural, cele economice au o lumina mai puternica. In functie de firma producatoare, model si durata de viata, cel mai mic pret pentru un bec economic este intre 13 si 55 de lei. In prezent, pretul unui bec economic poate fi de zece ori mai mare decat al unuia clasic. Specialistii spun ca, odata cu cresterea volumului de productie, un corp de iluminat economic ar putea costa cu 30% mai putin.
Sa revenim putin la principalele avantaje ale becurilor economice: durata mare de viata si consumul redus de energie. Avem un calcul destul de simplu. Un bec economic de 20 W (care lumineaza ca unul de 100 W) cu durata de viata de 8.000 de ore costa 15 lei, in timp ce unul incandescent de 100 W, cu durata de viata de 2.000 de ore, costa un leu. Pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec economic platim curentul astfel: 8.000 h X 20 W X 0,3 lei/kWh = 48 lei; cu 15 lei/becul = 63 de lei. Pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec incandescent platim astfel: 8.000 h X 100 W X 0,3 lei/kWh = 240 de lei; 4 becuri de 2.000 h = 4 lei; in total inseamna 244 de lei. Economia este astfel de 181 de lei. Adica 12 kilograme de carne la 15 lei, 16 kilograme de piept de pui la 11 lei, 181 de paini sau 120 de kilograme de cartofi la 1,5 lei/kilogram. Pentru a afla totalul banilor economisiti, trebuie sa inmultim aceasta suma cu trei-cinci becuri, cate avem intr-o casa. Becurile economice se incing mai greu decat cele incandescente, sunt inlocuite mai rar si produc lumina alba. Ca dezavantaje enumeram dimensiunile mai mari si faptul ca se pot arde de la fluctuatiile de tensiune: daca se arde becul, arunci un leu in loc de 15. Vanzarile de becuri economice au inceput sa creasca in ultima vreme. „De cand au facut reclama la becurile economice, toata lumea cumpara. Cea mai buna marca de becuri economice costa intre 15 si 18 lei, dar diferenta la contor se vede. In plus, au si durata de viata mai mare, de pana la sase ani. Si cele chinezesti sunt multumitoare si sunt si mai ieftine. Eu am de mult timp becuri economice acasa”, a spus Maria Afronie, vanzatoare la un mare magazin din centrul Craiovei.

Olandezii de la Philips au inventat becul fluorescent

Specialistii care dicteaza politicile globale sau europene spun ca trebuie gasite solutii de eficienta energetica tot mai mare in urmatorii ani. In acest context, statisticile arata ca in UE exista 3,6 miliarde de becuri ineficiente. Anual, producatorii de corpuri de iluminat vand aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente si numai 180 de milioane de becuri eficiente din punct de vedere economic. Statisticienii arata ca, daca ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice, Europa ar face o economie anuala de sapte miliarde de euro. Media europeana a folosirii becurilor economice este de 2,71/gospodarie, in timp ce in Romania sunt folosite numai 0,2/gospodarie. Germanii folosesc in medie 6,5 becuri economice, danezii – 4,9, iar cehii – 2,9. Inaintea romanilor se afla polonezii si bulgarii – 0,5 becuri economice/gospodarie.
Istoria becului electric a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primul bec a fost testat de englezul Sir Joseph Swan si era format dintr-o bucata de hartie si un filament subtire. Inventia lui a fost recunoscuta de autoritatile britanice in 1860. Primul bec incandescent dateaza din 1878, cand Swan a introdus o bucata subtire de celuloza intr-un glob de sticla, care apoi a fost inchis ermetic. El a incalzit apoi filamentul, a aspirat gazele obtinand vid in interiorul globului. In 1879, Thomas Edison a inventat becul care seamana cu cele cunoscute de noi astazi, pe care l-a conectat la circuitul electric. In 1882, Edison a construit prima centrala din New York, care producea curent suficient pentru 10.000 de becuri.
Cel mai vechi bec din lume sta aprins nonstop din 1901 si se afla in SUA. In 2007, el a intrat in Cartea Recordurilor. Primul bec fluorescent se leaga de compania olandeza Philips. In 1934 a fost inventat becul cu mercur de inalta presiune. Atunci au avut loc etansarea cu cuart a firelor de tungsten si producerea unui nou praf fluorescent. In 1938, Philips a lansat becul fluorescent. Producerea acestor becuri la dimensiuni mici a avut loc abia in 1980, cand a fost lansat becul fluorescent compact cu tub scurt.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.