Peste exact o luna, Romania are de dat un examen extrem de important in fata Comisiei Europene: tara noastra trebuie sa faca dovada, in fata responsabililor de la Bruxelles, ca a inchis toate gropile de gunoi neconforme si ca in acest moment exista numai deponeuri ecologice. In caz contrar, Romania va trebui sa plateasca sute de mii de euro pe zi pana cand va remedia situatia.
In 2004, cu mai bine de trei ani inainte de integrarea in Uniunea Europeana, Romania si-a luat prin tratatul de aderare o serie de angajamente fata de partenerii europeni. Unul dintre acestea se referea la rezolvarea situatiei in care se afla in tara noastra procesul de colectare si depozitare a deseurilor.
Politicienii de la Bucuresti au negociat sa inchida toate gropile de gunoi deschise inca de pe vremea comunismului, sa modernizeze gro-pile amenajate in anii ’90 si, nu in ultimul rand, sa construiasca deponee ecolo-gice cat mai multe si cu capacitati mari, astfel incat acestea sa preia cantitatile zilnice de deseuri provenite de la populatie si din activitatile economice. Termenul-limita pentru ca toate acestea sa fie rezolvate: 17 iulie 2009.
Comisia Europeana ne-a acordat cinci ani si ca-teva miliarde de euro prin Programul Operational Sectorial Mediu si prin alte fonduri structurale pentru a pune in prac-tica aceste angajamente. Ca in alte situatii, nu am fost in stare. Ca atare, pes-te exact o luna vom fi acuzati de Co-misia Europeana de incalcarea tratatului de ade-rare (asa-nu-mita procedura de in-fringe-ment) si ni s-ar putea cere pe-na-litati de pana la 200.000 de euro pe zi pana cand vom remedia problema.
Pana la sfarsitul anului, Romania este pasibila de declan-sarea infringementului si pentru mana-gementul naturii si biodiversitatii, do-meniu in care, de asemenea, desi am avut multe de facut, nu s-a realizat mare lucru.
RESPONSABILITATEA, PASATA AUTORITATILOR LOCALE
Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Romania a negociat si s-a angajat ca pana in iulie 2009 sa inchida toate gropile de gunoi comunale, iar alte aproape 80 de gropi din orase urmeaza sa fie inchise in cursul acestui an. Restul depozitelor vor trebui inchise in cursul anului 2010. In locul acestor gropi, Romania ar fi trebuit sa amenajeze deponeuri ecologice conforme cu standardele europene.
Pentru investitii in acest domeniu, Comisia Europeana pune la dispozitie 1,1 miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, Romania nu va reusi sa-si respecte promisiunile decat intr-un procent de 70%.
Pana acum, doar 10 gropi de gunoi au fost inchise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar trebui amenajate doar 20 exista pana in acest moment, cu 30 de zile inainte de expirarea termenului. In 2008, de exemplu, a fost depusa la Bruxelles documentatia pentru un singur deponeu, de la Bistrtia, iar in cursul acestui an ar urma alte aproape 30 de proiecte, in valoare totala de 200 de milioane de euro.
Situatia concreta din tara nu se cunoaste cu exactitate, minis-trul Nemirschi cerand Garzii de Mediu o informare la nivel national. Nemirschi a mai afirmat ca va cere noi termene de conformare Comisiei Europene, dar ca este putin probabil ca Romania sa le obtina. Ministrul a mai spus ca va trans-fe-ra amenzile venite de la CE catre auto-ri-tatile locale care nu si-au facut treaba.
Rezolvari si stangacii
Depozitul ecologic de deseuri din municipiul Tulcea a fost pus in functiune in urma cu doua saptamani, tot atunci fiind inchisa si groapa neconforma de la Agighiol. Acesta se intinde pe o suprafata de 22 de hectare si are opt celule, patru pentru deseuri municipale si alte patru pentru deseuri periculoase, capacitatea totala fiind de 2,8 milioane de metri cubi. Se estimeaza ca depozitul ecologic va asigura spatiul de depo-zitare pentru urmatorii 25 de ani.
Investitia a inceput in 2005 si a fost realizata de firma Ecorec Bucuresti, castigatoarea licitatiei, firma care s-a angajat sa efectueze si inchiderea gropii de gunoi neconforme de la Agighiol.
Craiova are din acest an o groapa de gunoi ecologica. Bazele afacerii au fost puse in 2002. Groapa, care se intinde pe o suprafata de cca 36 ha, a fost inaugurata in 2005 si corespunde normelor europene. „Durata de viata a unei asemenea gropi este de 39 de ani, din care au trecut doar patru. In anul 2010 sunt preconizate investitii de peste 11,5 milioane euro pentru o statie de transfer la Targu Mures, realizarea unui depozit conform, de asemenea, la Targu Mures si transportul deseurilor de la statia de transfer la depozit.
In 2011 o noua statie de transfer, in va-loare de 462.000 de euro, va fi construita la Sighisoara, in anul 2012 trebuie realizata o instalatie de tratare micro-biologica a deseurilor, in valoare de peste 7,3 milioane de euro, iar in 2013 este prevazuta suma de 3,85 milioane de euro pentru inchiderea depozitelor neconforme de la Sovata, Cristesti, Ludus, Iernut, Reghin si alte depozite din mediul rural.
Multe probleme
Rampa de colectare de deseuri menajere a Clujului trebuie inchisa pana la jumatatea anului viitor. Primaria Feleacu a fost de acord sa cedeze un teren de 30 de hectare pentru realizarea depozitului general de deseuri in aceeasi zona, adica tot in Pata Rat.
Proiectul de constructie a acestui depozit se va ridica la valoarea de 42 de milioane de euro, dintre care 35 de milioane de euro provin din finantare eu-ropeana, restul, pana la valoarea estimata, urmand a fi platita de Ministerul Mediului. Iesenii nu vor mai avea unde sa-si depoziteze gunoaiele incepand cu 1 iulie.
Acesta este termenul la care se va inchide groapa de gunoi a orasului, situata la limita municipiului, pe un teren apartinand comunei Tomesti. Singura solutie o reprezinta finalizarea, pana atunci, a unei parti a depozitului ecolo-gic, pentru a carui realizare municipalita-tea face demersuri de mai bine de cinci ani.
Noua groapa va fi in alta comuna invecinata orasului – Tutora, insa finan-tarea in transe incetineste treaba. „Speram sa terminam, pana la 1 iulie, o subcelula din intregul proiect, pentru ca tot atunci trebuie inchisa groapa de la Tomesti. Insa avem probleme cu finan-tarea – sunt restante de 10,33 de mili-oane de lei, 8,7 milioane de lei reprezen-tand contributia Ministerului Mediului, iar restul – aportul Primariei”, ne-a spus Gabriela Chirica, functionar la Primaria Iasi.
Gropile de gunoi din Suceava, Siret si Vatra Dornei au fost inchise incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Primaria Suceava a gasit ca solutie pro-vi-zorie transportul deseurilor menajere in municipiul Falticeni, situat la o distanta de circa 20 de kilometri, a carui groapa de gunoi are ca termen de inchidere data de 31 decembrie 2010.
Desi operatiunea ar necesita costuri suplimentare, primarul Sucevei, Ion Lungu, sustine ca factura catre firma de salubrizare Rosal, care presteaza serviciul, nu este mai mare.
Sursa: Jurnalul National