Rasul iberian – specie amenintata cu extinctia

0
1105

Rasii sau lincsii desemneaza un grup al celor patru specii de feline salbatice de marime medie. Acestea sunt considerate sa faca parte din genul Lynx, caruia ii apartine si pisica salbatica si pisica de casa.

Din toate patru speciile de lincsi, doar rasul iberian a fost evaluat la lista rosie a IUCN ca specie amenintata critic. Celalalte, in ciuda faptului ca au fost vanate in mod necontrolat in secolele XIX si XX raman in afara pericolului de disparitie la nivel mondial, exceptie facand cateva tari.
rasul carpatin
Rasul carpatin, rasul rosu si rasul canadian sunt reprezentati de populatii destul de mari pentru a asigura continuitatea speciei. Rasul iberic este pe cale de disparitie, doar 84-143 lincsi de aceasta specie mai traind in Spania. Prezenta rasilor in Portugalia este incerta.

Rasii carpatini traiesc in multe arii ale Europei si Asiei. Toata populatia acestei specii este estimata la 55.000 de indivizi, din care majoritatea traieste in Rusia. In tarile din centrul Europei, de-a lungul Carpatilor, exista o populatie mare, dar amenintata, izolata si nestabila a acestor feline.
Rasii mici sunt uneori confundati cu pisicile salbatice, in ciuda faptului ca acestea sunt genuri separate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.