Cutremurele create de om devin o problema reala

Cutremurele create de om devin o problema reala
Cutremurele create de om devin o problema reala

Pentru o lunga perioada de timp, oamenii au respins ideea ca ar putea produce cutremure, dar dovezile ca acest lucru s-a intamplat deja continua sa se adune. S-a vazut o crestere incredibila in frecventa a cutremurelor in ultimii ani, iar oamenii de stiinta incep sa isi dea seama care sunt cauzele.

US Geological Survey sustine ca frecventa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 3 grade pe scara Richter in centrul si estul Statelor Unite este de aproximativ cinci ori mai mare decat in trecut. Din 2010 pana in 2012, aceasta zona a cunoscut o medie de 100 de astfel de cutremure pe an, in timp ce in perioada 1967-2000 , media anuala a fost de 21.

Asta ar putea fi o anomalie, deoarece media frecventei cutremurelor se calculeaza pe o perioada lunga de timp, dar aceasta nu este singurul lucru care ii nelinisteste pe seismologi.

Se stie de ceva timp ca exista cel putin o corelatie intre anumite metode de debarasare a deseurilor prin pomparea lor in subteran si o crestere a numarului de cutremure mici – de fapt oamenii contribuie la formarea cutremurelor mai mult decat atat. Barajele deosebit de mari pot produce cutremure in urma acumularii unei cantitati mari de apa in spatele lor, aceasta aplicand o presiune neobisnuita asupra scoartei terestre intr-o zona care nu a cunoscut astfel de presiuni.

Mineritul si exploatarile petroliere pot produce cutremure, creand goluri in scoarta terestra acolo unde era solid si afectand structura de rezistenta si presiunile in zonele exploatate.

Totusi, practica de pompare a unor volume mari de gaze sau lichide in pamant pare a fi mult mai daunatoare decat practica de extragere a resurselor minerale din pamant. Un studiu recent a legat o serie de cutremure mici, aproape de Snyder, Texas, de injectarea in subteran a unor cantitati insemnate de CO2. Cand gazul injectat ajunge destul de adanc in subteran, acesta va ingheta in mici fisuri din roca – este, in esenta, inversul procesului de fracturare hidraulica.

Prin presiunea exercitata de gaz si transformarile chimice pe care le poate provoca in roca, se pare ca injectarea de gaz in subteran poate provoca cutremure de dimensiuni mici si medii. Desi nimeni nu a fost ranit in cutremurele din Snyder, orasul a simtit 93 dintre ele, dintre care trei au fost suficient de puternice pentru a fi periculoase. Cutremure chiar mai mari au fost legate de injectia de gaz, printre care un cutremur cu magnitudinea de 4,4 in 2011 . Cercetarile din trecut au descoperit o corelatie mai generala, intre mai multe tipuri de stocare prin injectare in subsol (inclusiv importante scurgeri de lichid din procesul de fracturare).

Cu toate acestiea, desi exista dovezi ca injectarea a provocat in mod direct unele cutremure, cercetatorii subliniaza, de asemenea, ca injectii similare de gaz sau lichid in alta parte nu au provocat cutremure.

O parte din ceea ce industria pompeaza in prezent in subteran sunt deseuri, gaze cu efect de sera,  ape radioactive, namoluri cu continut de hidrocarburi, acid sulfuric produs de industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *