D’ale Gurii in Delta Dunarii – reportaj cu 8 echipe de bucatari

D'ale Gurii in Delta Dunarii - reportaj cu 8 echipe de bucatari

De ziua Dunarii oamenii Deltei au sarbatorit la Sulina printr-un festival culinar. Bucataresele din Delta s-au intrecut in a pregatii mancaruri delicioase din peste. Comunitatile intrate in concurs au fost Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina si Sulina.

In timp ce pe scena dansau ansambluri folclorice, in fata unui ceaun cu ciorba de peste, un localic, bucatar priceput, striga cat il tineau plamanii „Ciorba de peste la pahar, ciorba de peste la pahar „. In spatele lui, o masa mare plina cu bunatati care iti lasau gura apa. Peste fript, chiftelute de peste, pirosti aurii, picioruse de pui de balta rumenite, raci umpluti, multe feluri de bors de peste, clatite cu gem de smochine sau sarmalute in foi de vita din peste sunt doar cateva din bucatele cu miros ademenitor de pe mesele intinse care isi asteptau degustatorii, sub zambetele si privirile curioase ale bucatareselor gatite de sarbatoare cu costume colorate in culori vii si flori in par.

Gospodinele din Pardina pregatisera totul cu doar o ora in urma sa inceapa concursul. „Toate sunt bune, toate! Avem stiuca umpluta, scrumbie, plachie din peste prajit, cu ceapa calita, bulion, rosii, verdeata si foi de dafin. Avem budinca, tarta de visine, branzoaice cu branza proaspata de vaci, vareneke cu smantana, placinta cu branza… Noi speram sa castigam”, spune o bucatareasa.

Nici lipovencele din Jurilovca nu s-au lasat mai prejos si au gatit pestele de Dunare cu legume proaspete si mirodenii. Echipa din Jurilovca a venit si cu recuzita. O carte de rugaciuni, un samovar si linguri de lemn, toate foarte vechi. „Noi lipovenii inainte sa ne punem la masa obisnuim sa spunem o rugaciune si citim din aceasta carte, acesta e un samovar tot de la 1800, foarte vechi si functional. Tot ce e pe masa e specific comunitatii noastre, incepand de la dovlecei umpliti cu peste, stiuca umpluta, peste la protap cu sos de rosi, guvizi crocanti facuti cu malai”, spune o lipoveanca imbracata in costum traditional.

Daca va imaginati ca la festivalul D’ale gurii Dunarii sunt numai bucatarese va inselati, barbatii sunt cei care s-au ocupat de ciorba de peste facuta cu apa din Dunare. „Avem ciorba de peste traditionala cu reteta de la bunicii nostri. E facuta din crap, stiuca, lin, caras si biban. Natural totul din Delta de la noi cu apa din Dunare pentru ca nu se poate face o ciorba cu apa din fantana pentru ca apa la noi este uneori sarata, salcie”, spune Naumenko Adrian venit de pe bratul Chilia din Pardina.

Cu greu s-a decis jurul cine sa castige cei 3.000 de euro pusi la bataie de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Ivan Patzaichin, fost canoist roman este lipovean si a fost in juriul festivalului D’ale gurii Dunarii. „Mi-a fost foarte greu sa ma decid, am lasat si alti specialisti sa decida pentru ca din partea mea as premia pe toata lumea, pentru ca au venit toti cu ceva nou, deosebit „, spune Invan Patzaichin.

Dupa ce juriul a degustat din bunatatile pregatite, s-a adjudecat. Mila 23 a fost al doilea an la rand castigatoare cu mancarea cea mai gustoasa din Delta. Presedintele Asociatiei Salvati Delta, Liviu Mihaiu spune ca Festivalul Gastronomic D’ale Gurii Dunarii nu e numai o sarbatoare ci vine sa arate si patrimoniul gastronomic unic al Deltei. „Oamenii astia sunt fabulosi. Mie imi place la nebunie mancarea de peste de apa dulce si aici e cea mai buna din Europa. E vorba de o zi de sarbatoare, chiar daca e ziua Dunarii, e si ziua lor, a oamenilor care traiec sase luni aproape ca in Alaska. Noi incercam sa ii invatam sa scoata tot acest patrimoniu la suprafata si am ales Sulina din doua motive, pentru patrimoniul exceptional de bucatarie arheologica pentru ca produsele astea stau pe orice mese din toate capitalele din Europa si pentru patrimoniul edilitar, cel mai cosmopolit oras al Romaiei in urma cu peste 80 de ani, orasul Sulina. Se vorbeau cinci limbi straine, erau teatre, cinematografe si zeci de mii de locuitori”, spune Liviu Mihaiu.

Marele Premiu Radu Anton Roman a fost castigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare traditionale pentru copiii de etnie rusa dar si pentru dotarea sediului comunitatii rusilor lipoveni cu materiale didactice. Daca anul acesta nu ati ajuns la festivalul D’ale gurii Dunarii sigur mai aveti o sansa anul viitor cand oamenii Deltei, romani, rusi-lipoveni si haholi-ucrainieni se vor strange din nou sa isi sarbatoreasca raul cu muzica, dans si bucate alese specifice Deltei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *