Date si cifre despre colectarea selectiva in Uniunea Europeana

Sondaj APM: doar 35 % din popula?ie sorteaz? de?eurile
Date si cifre despre colectarea selectiva
Date si cifre despre colectarea selectiva

Resurse naturale

Cererea de resurse naturale este mai mare ca niciodata: in perioada 2005-2030, mai precis pe parcursul a 25 de ani, se preconizeaza o crestere cu 75 % a exploatarii la nivel mondial de metale, minerale, lemn, sol si apa.

Versiune actualizata a evaluarii tematice „Mediul european – starea si perspectiva 2010” (SOER 2010) (2012)

Consumul in UE depaseste cu mult exporturile. In 2010, importurile la nivelul UE au depasit de trei ori exporturile (de sase ori in cazul combustibililor si al produselor de minerit).

A se vedea sursa de mai sus

Consumul mediu anual de resurse materiale in UE-27 este de aproximativ 16 tone pe cap de locuitor.

AEM, Mediul european – starea si perspectiva 2010

Consumul zilnic de resurse al unui nord-american este in medie de aproximativ 90 kilograme (kg), al unui european de aproximativ 45 kg, in timp ce un african consuma zilnic in jur de 10 kg de resurse.

Europa este continentul cu cele mai ridicate importuri nete de resurse, acestea ridicandu-se anual la aproximativ trei tone pe cap de locuitor.

Raport SERI „Supraconsum? Cum utilizam resursele naturale ale planetei”, Global 2000, Friends of the Earth Europe, 2009

Cererea globala de hrana, furaje si fibre ar putea inregistra o crestere cu 70 % pana in 2050.

Raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, 2009


Deseuri in Europa

In 2010, cantitatea totala de deseuri generata de intreprinderi si gospodarii la nivelul UE-27 s-a ridicat la 2 502 milioane tone.

In 2010, aproximativ 2 336 milioane tone de deseuri au fost tratate in UE-27, inclusiv deseurile importate in UE.

Comisia Europeana, Eurostat – ultima versiune din iulie 2013

In 2011, 40 % din deseurile municipale tratate au fost reciclate sau transformate in ingrasamant, in crestere fata de 27 % in 2001.

Comisia Europeana, Eurostat – publicat in martie 2013

In prezent, la nivelul UE, se consuma anual 16 tone de materiale, dintre care 6 tone sunt deseuri, jumatate din acestea ajungand la groapa de gunoi.

Comisia Europeana, Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

Fiecare din cei 500 de milioane de locuitori ai UE produce in medie aproximativ jumatate de tona de deseuri menajere anual. Aceasta cantitate se adauga cantitatilor deja uriase de deseuri generate in urma unor activitati cum ar fi cele de prelucrare (360 milioane tone) si cele de constructii (95 milioane tone). In total, Uniunea Europeana produce anual pana la 3 miliarde tone de deseuri.

DG Mediu, Brosura privind deseurile – publicata in 2010

In 2010, o proportie ridicata (37 %) de deseuri municipale solide (care reprezinta 10 % din totalul deseurilor generate la nivelul UE) au fost in continuare depozitate la groapa de gunoi. In prezent, tendinta in cazul mai multor fluxuri de deseuri este aceea a reciclarii/transformarii in ingrasamant (38 %) sau a incinerarii cu valorificare energetica (21 %).

Agentia Europeana de Mediu

Austria, Germania si Belgia au reciclat cea mai mare cantitate de deseuri municipale din Europa in 2010. In total, in 2010 au fost reciclate 35 % din deseurile municipale din Europa, o proportie semnificativ ridicata fata de nivelul de 23 % din 2001.

Agentia Europeana de Mediu

Cantitatea de deseuri de plastic provenite de la consumatorii finali s-a ridicat la 25,1 milioane tone, in crestere cu 2,4 % fata de nivelul inregistrat in 2010. Acestea au fost valorificate in proportie de aproximativ 60 % in 2011, tendinta fiind in continuare de crestere.

Deseuri de plastic

Potrivit unui studiu, o punere deplina in aplicare a legislatiei UE in materie de deseuri ar genera o economie de 72 miliarde EUR anual, o crestere a cifrei de afaceri anuale in sectorul gestionarii deseurilor si al reciclarii de 42 miliarde EUR la nivelul UE, precum si 400 000 de locuri de munca pana in 2020.

Raportul „Implementarea legislatiei UE in domeniul protectiei deseurilor in vederea unei cresteri ecologice”, noiembrie 2011 

Deseuri alimentare

In fiecare an, in Europa se produc aproximativ 90 milioane tone de deseuri alimentare.

DG Mediu, Studiu pregatitor privind risipa de alimente in tarile UE-27, 2010 

Aproximativ jumatate din cantitatea de alimente de la nivel mondial este aruncata. Cifrele publicate de Institutul de Inginerie Mecanica arata ca 2 miliarde de tone de alimente nu mai ajung niciodata in farfurie. Sursa: The Guardian 

Apa si productia de alimente

Cresterea animalelor este responsabila pentru 8 % din consumul de apa la nivel mondial.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, 2006 

Pentru producerea unui kilogram de carne de vita sunt necesari aproximativ 15 455 litri de apa (in jur de 110 cazi de baie). Pentru 1 kg de branza produs, sunt necesari 5 000 litri de apa, in comparatie cu 3 400 litri pentru aceeasi cantitate de orez si doar 131 litri pentru 1 kg de morcovi.

Fundatia Heinrich Böll, Friends of the Earth Europe, raportul „Atlasul carnii”, publicat in ianuarie 1014

Deseuri de produse

„Deseurile electronice” – deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) – reprezinta unul din cele mai dinamice fluxuri de deseuri din Europa, inregistrand anual o crestere de 3-5 %.

Eurostat, portal DEEE

Numai o treime din DEEE (33 %) sunt colectate si gestionate separat. Restul (13 %) ajung la groapa de gunoi sau sunt tratate fara respectarea normelor.

Intrebari si raspunsuri referitoare la directiva revizuita privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), 2008

Durata medie de viata a unui telefon mobil a scazut la 18 luni in 2002.

The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, studiul „The economics of cell phone reuse and recycling” (Economia reutilizarii si reciclarii telefoanelor mobile), publicat in 2010, vol. 47

In prezent, 320 tone de aur si peste 7 500 tone de argint sunt utilizate anual la nivel mondial in productia de PC-uri, telefoane mobile, tablete si alte produse electrice si electronice de ultima generatie.

Initiativa StEP, articol publicat in iulie 2012

In Europa, numarul abonatilor la telefonia mobila este de aproximativ trei sferturi de miliard, raportul fiind de 125:100 de abonati.

Eurostat, date din 2009

Deseuri de hartie

Reciclarea hartiei a inregistrat o crestere de la 40 % in 1990 la peste 70 % in 2009. Cantitatea de energie necesara pentru reciclarea hartiei este cu 70 % mai mica decat in cazul producerii acesteia din materii prime neprelucrate, fibrele de celuloza (obtinute din lemn) utilizate in productia de hartie putand fi reutilizate de 4 pana la 8 ori, potrivit estimarilor.

Consiliul european pentru hartie reciclata

Deseuri de plastic

Productia mondiala de materii plastice a crescut de la 1,5 milioane tone pe an in 1950 la 288 milioane tone in 2012, din care 57 milioane tone doar in Europa.

Materii plastice in Europa, raport 2013

Comparativ cu un scenariu de statu-quo, pentru a atinge tinta de 0 % deseuri de plastic care ajung la groapa de gunoi pana in 2020, productia de deseuri de plastic se va reduce cu 80 milioane tone, echivalentul a 1 miliard barili de petrol sau 70 miliarde EUR.

Materiale plastice, date 2013

Reciclarea metalelor

Aluminiul este metalul cel mai raspandit din lume. Pentru fabricarea unui produs din resturi de aluminiu se consuma cu 95 % mai putina energie decat in cazul fabricarii produsului respectiv din materii prime neprelucrate.

Asociatia Europeana a Aluminiului


Biodiversitatea in pericol

80 % din recoltele noastre pentru obtinerea alimentelor depind de insecte pentru polenizare. Dar populatiile de albine sunt in scadere in multe tari din cauza unei combinatii de factori precum poluarea mediului, pesticidele folosite in agricultura, boli si habitate in schimbare. In peste jumatate din tarile europene, populatia de albine este insuficienta pentru polenizarea culturilor, potrivit ultimelor cercetari. In Regatul Unit, statele baltice si Finlanda populatia de albine este cu 25 % mai mica decat ar fi necesar pentru polenizarea culturilor.

Articol de stiri BBC, ianuarie 2014, bazat pe un articol de cercetare

Consum de apa

Unele dusuri cu debit mare pot consuma in cinci minute mai multa apa decat o cada de baie plina.

Asociatia consumatorilor, Regatul Unit

O evacuare rapida a apei din bazinul de toaleta utilizeaza cu 70 % mai putina apa decat o evacuare standard. (pentru o evacuare standard se consuma 13 litri; cu sistemul cu evacuare dubla se vor consuma fie 6 litri pentru o evacuare completa, fie 4 litri pentru o evacuare economica).

Waterwise

O spalatorie automata si economica foloseste mai putina apa pentru fiecare autovehicul in comparatie cu cantitatea necesara pentru spalarea aceluiasi autovehicul acasa.

Mother Earth News, studiu al Union of Concerned Scientists

 

Materiale infografice relevante realizate de Agentia Europeana de Mediu se gasesc aici: http://www.eea.europa.eu/media/infographics

–       De ce ar trebui sa evitam depozitarea deseurilor la groapa de gunoi?

–       Irosirea alimentelor

–       Rate de reciclare in Europa

–       Cum se pot reduce si utiliza mai eficient deseurile?

–       Fluxurile de deseuri din Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *