De ce costa apa imbuteliata de 200 de ori mai mult decat apa de la robinet

22 martie - Ziua Mondiala a Apei in Prahova
De ce costa apa imbuteliata de 200 de ori mai mult decat apa de la robinet
De ce costa apa imbuteliata de 200 de ori mai mult decat apa de la robinet

Pretul mediu al unei sticle de apa imbuteliata de jumatate de litru este egal cu pretul platit pentru apa menajera folosita de-a lungul unei zile intregi.

Daca o familie obisnuita din Statele Unite ar folosi apa imbuteliata pentru treburile zilnice, ar primi o factura lunara de aproape 10.000 de dolari, noteaza cei de la The Atlantic.

Prima diferenta este ambalajul: atunci cand cumparati un litru de apa imbuteliata, platiti si pentru productie, transport si marketing. Astfel, pentru fiecare dolar pe care clientii il platesc pentru o sticla de apa imbuteliata, circa o treime din bani sunt platiti pentru transport. Pentru imbutelierea fiecarui litru de apa, procesul de productie necesita alti doi litri de apa, asadar clientul plateste trei litri de apa, desi cumpara doar unul singur.

In al doilea rand ,cand vine vorba despre apa in sine, companiile producatoare au doua variante: fie platesc pentru a folosi o sursa de apa, fie cumpara si exploateaza o anumita sursa de apa.

In al treilea rand, elementul care reprezinta cel mai mare diferentiator de pret este brandul. Atunci cand cumparati o sticla de apa imbuteliata, la fel ca in cazul altor produse, platiti in plus pentru numele companiei producatoare. In functie de valoarea brandului, pretul o sa varieze.

In Bucuresti, pretul unui litru de apa pentru consumatorii casnici este de circa un ban. Prin comparatie, un litru de apa imbuteliata costa, in medie, 2 lei (in functie de locul achizitiei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *