„Respira sanatate”, campanie de informare despre cancerul pulmonar – Fii activ!

Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat
"Respira sanatate", campanie de informare despre cancerul pulmonar - Fii activ!
„Respira sanatate”, campanie de informare despre cancerul pulmonar – Fii activ!

In Romania, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoaca cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe imbolnaviri pot fi prevenite, pentru ca in cele mai multe cazuri au legatura cu fumatul6

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer dedica in acest an campania de informare privind cancerul pulmonar tuturor celor care doresc sa ia decizii importante privind sanatatea lor si sa isi schimbe stilul de viata.

„Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Sunt trei lucruri simple de care trebuie sa tinem seama: renuntarea la fumat, o dieta echilibrata, mai mult sport. Cel mai greu este de fapt sa ne schimbam stilul de viata. Dar daca punem in balanta pe de o parte efortul si pe de alta parte beneficiile pentru sanatate, nu ar trebui sa stam pe ganduri” a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componenta importanta a campaniei #respirasanatate este parteneriatul cu Baneasa Trail Run, o competitie sportiva in aer liber, care va avea loc pe 14 decembrie. Ȋn cadrul acestei competitii, 700 de persoane vor alerga in Padurea Baneasa pe distantele de 10,5 Km sau de 21 Km, sustinand campania.

#respirasanatate si tu
Organizatorii campaniei ii invita pe toti participantii la Baneasa Trail Run sa dedice cursa unui prieten, unei rude care fumeaza, care nu obisnuieste sa faca miscare sau sa manance sanatos. Pe langa acesti participanti, prin intermediul Facebook, oricine poate da „tag” unui prieten, sub hashtag#respirasanatate, pentru a-l indemna sa fie activ, sa renunte la fumat si sa aiba o dieta echilibrata.

Fii activ! Renunta la fumat! Hraneste-te sanatos!
Cea mai buna metoda de a preveni cancerul pulmonar este renuntarea la fumat si evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasa de fumat inainte de 50 de ani isi reduc la jumatate riscul de a muri in urmatorii 15 ani, spre deosebire de cei care continua sa fumeze 6.
O dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume, poate reduce riscul de cancer pulmonar. Unele statistici arata ca fructele si legumele ajuta impotriva cancerului pulmonar atat la fumatori, cat si la nefumatori6.

Sportul este foarte important in preventia cancerului pulmonar. Studiile arata ca activitatile fizice protejeaza impotriva cancerul pulmonar.⁵

#respirasanatate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul Asociatiei Romane de Transplant Pulmonar, Roche si Pfizer. Partener media:  Pro FM. Informatii suplimentare gasiti pe www.invingemcancerul.ro.

Cifre ingrijoratoare
Ȋn Romania, cancerul pulmonar are si cea mai mare incidenta – 11.644 cazuri noi pe an – si cea mai mare mortalitate – 10.071 decese anual – dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pulmonar este, de asemenea, cea mai frecventa forma de cancer, in tara noastra.1

Despre plamani
Plamanul este un organ pereche situat in cavitatea toracica, fiind capabil sa isi modifice volumul in timpul respiratiei (inspiratie si expiratie). La o persoana adulta, in 24 de ore, plamanii sunt traversati de 10.000 litri de aer si 800 litri de sange.2 Greutatea unui plaman variaza intre 800 si 1.000 de grame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sange.3 Un om poate rezista 30 de zile fara mancare si 3 zile fara apa, dar numai 4 minute fara aer. ⁴,5

Despre cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar reprezinta o crestere a unor celule anormale in plaman. Aceste celule se inmultesc si cresc intr-un ritm mai rapid decat celulele normale. Mai multe celule cancerose atasate unele de altele formeaza o tumora. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind si nu pericliteaza viata. Ele pot fi indepartate prin interventie chirurgicala fara a se reface. Tumorile maligne pot invada si distruge tesuturile si organele invecinate, sau se pot extinde in alte parti ale corpului.
Cancerul pulmonar este o boala care se diagnosticheaza cu dificultate si adesea, la momentul diagnosticului, este deja in stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plaman sa nu determine niciun simptom in regiunea pieptului, insa ea se poate insoti de alte semne care va determina sa va adresati medicului. Este bine sa rugati medicul sa va faca o radiografie daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:
•        tuse
•        sputa cu sange
•        dispnee (dificultate in a respira)
•        durere
•        pneumonii sau bronsite repetate
•        oboseala
•        lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
•        raguseala
•        transpiratii ale fetei si gatului
###
Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 50.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 20 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

Despre Liga Romana de Cancer
Liga Romana de Cancer este o  organizatie neguvernamentala, ce isi desfasoara activitatea in domeniul oncologiei si functioneaza cu aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei – Directia Politici de Sanatate.
Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer sunt: reducerea incidentei cancerului si a mortalitatii in urma cancerului, cresterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic si socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, imbunatatirea standardului de viata pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a indeplini programele nationale de prevenire a cancerului, luarea de masuri de reintegrare socio-profesionala a pacientilor bolnavi de cancer.

Referinte:
1.      Globocan 2012, Agentia Internationala pentru Studii despre Cancer, www.globoocan.iarc.fr
2.      http://books.google.co.uk/books Atlas of Functional Histology
3.      Fiziologie umana, I. Haulica
4.      http://wiki.answers.com/Q/How_long_can_humans_survivewithout_food_or_water.
5.      http://wiki.answers.com/Q/How_long_can_you_live_with_ out_breathing
6.      http://www.cancer.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *