Deseurile din lemn si din sticla, in vizorul UE

Comisia Europeana vrea sa afle motivele pentru care Romania nu si-a atins tintele de reciclare, asumate pentru anul 2006, la aceste tipuri de ambalaje. Dupa tevatura cu gropile de gunoi, Romania trebuie sa dea socoteala si pentru colectarea deseurilor ce provin din ambalajele din lemn si din sticla.deseuri lemn

Comisia Europeana le-a cerut guvernantilor informatii suplimentare cu privire la motivele pentru care nu au fost atinse in anul 2006 anumite tinte de reciclare a deseurilor ce provin din ambalajele din lemn si din ambalajele din sticla.

Scrisoarea prin care sunt cerute aceste lamuriri a fost trimisa recent de Comisia Europeana reprezentantilor Ministerului Mediului, celor ai Garzii Nationala de Mediu, ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Departamentului Afacerilor Externe.

In doua saptamani trebuie sa dam explicatii

Solicitarea are la baza rezultatul evaluarii raportului pe anul 2006, transmis de autoritatile romane, in conformitate cu Directiva Europeana 94/62/CE privind ambalajele si deseurile din ambalaje. Neindeplinirea acestor tinte poate determina declansarea procedurii de infringement pentru neconformarea la cerintele legislatiei comunitare in domeniul deseurilor. Obligatia indeplinirii acestor tinte, pentru anul 2006, deriva din angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Inainte insa ca Bruxelles-ul sa lanseze procedura de infringement, adica sa inceapa aplicarea amenzilor, Comisia Europeana vrea sa cunoasca motivele pentru care aceste tinte nu au fost atinse. Comisia le-a mai cerut autoritatilor si un termen-limita pentru indeplinirea obligatiilor, iar toate aceste informatii trebuie transmise oficialilor europeni in aproximativ doua saptamani.

Consum mare de deseuri din lemn

„Tintele au fost asumate in perioada in care Romania nu era membra a Uniunii Europene, dar avea, in acel moment, asumate aceste obligatii in Pactul de preaderare. Rezultatele pe care le avem la colectarea deseurilor provenite din ambalajele din sticla si din lemn nu sunt insa catastrofale, deoarece Romania a recuperat mult.

Deseurile din lemn se intrebuinteaza in mod frecvent, iar, in ceea ce priveste deseurile din sticla, consumul este din ce in ce mai mic, deoarece PET-urile aproape ca au luat locul ambalajelor din sticla. Problema este insa ca ni s-au cerut explicatii in 2008 pentru anul 2006, iar noi inca nu suntem obisnuiti cu aceasta procedura.

In ceea ce priveste masurile pe care le va lua Bruxelles-ul, fie vom primi un avertisment, fie va fi declansata procedura de infringement. Dar eu, personal, nu cred ca aceasta procedura va fi declansata”, a declarat, pentru „Adevarul”, Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *