Dieta americana ( western-american diet) creste riscul de cancer!

Dieta americana ( western-american diet) creste riscul de cancer!

Mancati adesea dulciuri? Dar cartofi prajiti? Hamburgerii, carnea rosie, mezelurile (carne rosie procesata), painea alba, sucurile dulci se afla zilnic pe masa dumneavoastra? Sau poate pateurile, fursecurile, prajiturile, inghetata, placintele sau alte produse de patiserie sau cofetarie? Daca raspunsul este da, atunci este momentul sa va revizuiti atitudinea in legatura cu dieta si stilul de viata! Si asta pana nu e prea tarziu!


Mancati adesea dulciuri? Dar cartofi prajiti? Hamburgerii, carnea rosie, mezelurile (carne rosie procesata), painea alba, sucurile dulci se afla zilnic pe masa dumneavoastra? Sau poate pateurile, fursecurile, prajiturile, inghetata, placintele sau alte produse de patiserie sau cofetarie? Daca raspunsul este da, atunci este momentul sa va revizuiti atitudinea in legatura cu dieta si stilul de viata! Si asta pana nu e prea tarziu! Cercetatorii au stabilit ca dieta americana tipica (ce contine elementele enumerate mai sus) este asociata cu un risc marit pentru cancer de colon. In cazul bolnavilor care au fost tratati pentru aceasta afectiune, dieta americana mareste riscul de recadere, cu reaparitia cancerului.

Acestea sunt concluziile unui studiu publicat pe 15 august 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociatiei Medicale Americane (JAMA). (1)

„Datele arata ca acest tip de dieta, caracterizata prin exces caloric, putine fibre, carne rosie si mezeluri, cartofi prajiti si dulciuri si cereale rafinate mareste riscul de recurenta a cancerului de colon, micsorand durata de supravietuire. Acesta este primul studiu care urmareste recurenta cancerului in relatie cu dieta, avand ca subiecti indivizi potential vindecati.”, explica expertii, condusi de Jeffrey Mezerhardt, din cadrul Institutului de Cancer Dana- Farber, Boston.

Studiul a urmarit 1009 bolnavi cu cancer la colon in stadiul III( cancer pe colon si in ganglionii limfatici din vecinatate). Dupa tratament, cercetatorii au clasificat obiceiurile alimentare ale subiectilor in : tipar a€˜prudenta€™ sau tipar a€˜western diet – dieta americanaa€™, folosind un chestionar specializat cu 131 de itemi referitori la cantitatea si frecventa alimentelor ingerate.

Tiparul a€˜prudenta€™ a reprezentat o dieta bogata in legume, fructe, peste,si carne de pasare, in vreme de tiparul a€˜vestic – americana€™ este reprezentativ pentru consumul crescut de carne, grasimi, cereale rafinate si dulciuri. Subiectii au fost urmariti vreme de 5,3 ani, interval in care cancerul a reaparut la 324 de pacienti si 223 dintre ei au decedat.

Cercetatorii au observat ca o dieta foarte apropiata de tiparul vestic-american mareste de 3,3 ori riscul de recadere, comparat cu o dieta pe tiparul a€˜prudenta€™.

Cancerul de colon este unul din ucigasii majori in lumea vestica. Daca la nivel global apar 945000 de cazuri noi de cancer, 363000 dintre acestea sunt in Europa, cu o crestere a incidentei in special in tarile sud-estice. Desi 80% din cancerele de colon pot fi prevenite prin modificarea stilului de viata, aproximativ 492000 de persoane mor anual din cauza acestei maladii. Cancerul de colon poate fi vindecat daca este descoperit devreme.

Si alte studii recente au evidentiat ca o dieta a€˜americanaa€™ mareste riscul pentru alte tipuri de cancer, in afara cancerului de colon. Astfel, riscul de cancer endometrial (de uter) creste cu 60%, dupa cum arata un studiu publicat online pe 19 iulie 2007, in jurnalul a€˜Cancer- Cauze si Controla€™.(2) Totodata, o dieta a€˜americanaa€™ creste riscul de cancer la san in cazul femeilor cineze post-menopauza cu aproximativ 30%, iar la femeile ce au tumori foarte receptive la estrogeni, riscul de cancer creste cu aproximativ 90%, dupa cum observa autorii unui studiu publicat in Jurnalul a€˜Epidemiologia Cancerului – Biomarkeri si Preventiea€™.(3) O posibila explicatie ar putea fi existenta unei cantitati mari de hormoni estrogeni si de alti hormoni de crestere in carnea crescuta industrial, fiind cunoscut faptul ca in SUA utilizarea acestora pentru cresterea animalelor este permisa si larg folosita.

Jurnalul International de Cancer va publica si el in numarul din 1 septembrie 2007 un studiu ce arata ca dieta a€˜americanaa€™ creste riscul de cancer laringian de 3,2 ori ( sau cu 220%).(4)

In numarul din noiembrie 2006, Jurnalul a€˜Nutritia si Cancerula€™ a aratat ca o dieta de tip a€˜americana€™ creste cu 80% riscul de cancer al stomacului si cu 60% riscul de cancer al esofagului.(5)

Dieta americana este considerata responsabila si de aparitia obezitatii, care in SUA atinge proportii epidemice, cifrele din 2000 aratand o rata a obezitatii in SUA de 30-40% din populatia adulta. (6)

CONCLUZIE : EVITATI DIETA TIPIC AMERICANĂ. ESTE O RETETĂ PERFECTĂ PENTRU OBEZITATE, CANCER, DIABET SI BOALĂ DE INIMĂ. ABSTINENTA DE LA FUMAT SI O DIETĂ CORECTĂ, NORMOCALORICĂ, CU CARNE SLABĂ, PESTE, 5 PORTII DE LEGUME SI FRUCTE ZILNIC, CEREALE INTEGRALE SI GRĂSIMI VEGETALE NERAFINATE DIN ULEI DE MĂSLINE, NUCI, SEMINTE, ASOCIATĂ CU MISCARE ( 30 DE MINUTE DE EFORT FIZIC INTENS DE 5 ORI PE SĂPTĂMĂNĂ) POATE PREVENI PĂNĂ LA 80% DIN CANCERE.(7)

 

 

Bibliografie:

1) JAMA. 2007;298:754-764. Association of Dietary Patterns With Cancer Recurrence and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer

2) Cancer Causes Control. 2007 Nov;18(9):957-66. Epub 2007 Jul 19.Dietary patterns, Mediterranean diet, and endometrial cancer risk.

3) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Jul;16(7):1443-8. Epub 2007 Jul 10. Dietary patterns and breast cancer risk in the shanghai breast cancer study.

4) Int J Cancer. 2007 Sep 1;121(5):1086-91.Dietary patterns and risk of laryngeal cancer: An exploratory factor analysis in Uruguayan men.

5) Nutr Cancer. 2006;54(2):171-8.Dietary patterns and risk of squamous-cell carcinoma and adenocarcinoma of the esophagus and adenocarcinoma of the gastric cardia: a population-based case-control study in Sweden.

6) J R Soc Med. 2006 May; 99(5): 250 – 257. Trends in national and state-level obesity in the USA after correction for self-report bias: analysis of health surveys

7) CA Cancer J Clin 2006; 56:254-281. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention Reducing the Risk of Cancer With Healthy Food Choices and Physical Activity*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *