Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta in sezonul rece

Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta in sezonul rece

Radacinoasele iti dau energie, iti intaresc sistemul natural de aparare al organismului, te apara chiar si de cancer. Acestea sunt motivele pentru care morcovii, telina si sfecla rosie nu ar trebui sa-ti lipseasca din dieta in acest sezon.

Morcovii previn oxidarea colesterolului

Contin doar 45 de calorii la suta de grame, au proprietati tonice, remineralizante si combat anemia. In plus, doua studii recente au demonstrat ca un consum regulat de morcovi are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rau” (LDL) si al trigliceridelor din sange.

De fapt, sucul de morcovi, prin carotenoizii si fibrele pe care le contine, impiedica oxidarea LDL-colesterolului, care este extrem de nociva pentru sanatatea inimii. De asemenea, morcovii au proprietatea de a dizolva calculii biliari si regleaza echilibrul florei intestinale.

Telina previne cancerul de colon

Bogata in fibre alimentare, telina absoarbe toxinele si substantele cu potential cancerigen din organism, favorizand eliminarea rapida a acestora. Aceasta radacinoasa stimuleaza digestia si actioneaza benefic in cazul anumitor afectiuni ale stomacului, ale pancreasului si ale ficatului.

In plus, telina contine un antioxidant numit luteina, care previne instalarea cancerului de colon, si ftalide, substante cu rol in reglarea tensiunii arteriale.

Sfecla rosie protejeaza vederea

Se afla in top zece al legumelor cu cea mai mare cantitate de antioxidanti. Prin continutul de vitamina K, aceasta leguma este eficienta in sinteza proteinelor care favorizeaza coagularea sangelui. De asemenea, vitamina K este esentiala in mentinerea sanatatii sistemului osos si in prevenirea osteoporozei.

Alti doi antioxidanti din compozitia sfeclei, luteina si zeaxantina se acumuleaza in retina si in macula (portiune a retinei care permite vederea centrala), protejandu-le pe acestea de degenerarea care survine odata cu inaintarea in varsta.

Hreanul scade riscul de infarct

Condiment puternic, hreanul este indicat mai ales persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Substantele active din aceasta radacinoasa ajuta la reducerea depunerilor de grasimi de pe peretii vaselor de sange, prevenind astfel instalarea bolilor cardiovasculare grave si infarctul. Mai mult, facand parte din categoria condimentelor, hreanul dilata vasele de sange, favorizand incalzirea organismului. De aceea, este indicat in special iarna.

Persoanele cu aciditate gastrica crescuta trebuie sa manifeste prudenta in consumul de hrean, deoarece acesta stimuleaza secretia gastrica.

Ridichea neagra regleaza nivelul glicemiei

Sucul pregatit din aceasta radacinoasa are binecunoscute proprietati antitusive si digestive. Mai putin cunoscut este faptul ca ridichea neagra impiedica oxidarea lipidelor din sange, ceea ce inseamna o protectie suplimentara a sanatatii cardiovasculare.

Acelasi efect il are si asupra lipidelor de la nivelul intestinelor, prevenind astfel instalarea cancerului de colon. Mai mult, un studiu realizat pe soareci de laborator a aratat ca ridichea neagra le poate fi de ajutor diabeticilor, deoarece are capacitatea de a diminua cantitatea de glucoza din sange.

Salata de iarna

Daca vrei sa slabesti, prepara-ti o salata din morcovi, telina si ridichi, cu suc de lamaie si ulei de masline, fara maioneza. Aceasta salata are un aport caloric redus, dar contine suficiente fibre alimentare, care dau rapid senzatia de satietate si care impiedica asimilarea grasimilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *